11 August 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in Hindi

Current Affairs 11 August 2020 

 

  1. Which of the following e-commerce company has signed a Memorandum of Understanding under One District, One Product scheme of the Government of Uttar Pradesh to bring the artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme into the scope of that company’s initiative?

(A) Amazon

(B) Myntra

(C) OLX Group

(D) Paytm mall

(E) Flipkart

Flipkart has signed a Memorandum of Understanding under One District, One Product scheme of the Government of Uttar Pradesh to bring the artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme into the scope of that company’s initiative

 

  1. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) will open the first Silk Training cum Production Center in the tribal village in which state?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Sikkim

(C) Nagaland

(D) Manipur

(E) Mizoram

 

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) will open the first Silk Training cum Production Center in the tribal village in Arunachal Pradesh.

 

  1. A-Line of Credit worth 18 million US dollars has been extended by the Government of India to which government?

(A) Maldives

(B) Seychelles

(C) Mauritius

(D) Sri Lanka

(E) Bangladesh

 

A-Line of Credit of worth 18 million US dollars has been extended by the Government of India to Maldives.

 

  1. Which country has taken a decision to construct a monument for the Indian soldiers who died in 1971 during the country’s struggle for independence?

(A) Nepal

(B) Bangladesh

(C) Bhutan

(D) Myanmar

(E) Afghanistan

 

Bangladesh has taken a decision to construct a monument for the Indian soldiers who died in 1971 during the country’s struggle for independence.

 

  1. Nandi Yellaiah, who died recently, was a famous personality in which field?

(A) Film Industry

(B) Politics

(C) Science

(D) Cricket

(E) Football

Veteran Congress leader and eight-time parliamentarian from Telangana, Nandi Yellaiah died of a brief illness after being detected positive for Covid-19 in Hyderabad.

 

  1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the submarine Optical Fibre Cable (OFC) to connecting which city from Port Blair via video conferencing?

(A) Chennai

(B) Bengaluru

(C) Hyderabad

(D) Mumbai

(E) Coimbatore

 

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the submarine Optical Fibre Cable (OFC) to connecting Chennai city from Port Blair via video conferencing.

 

  1. Which district of Chhattisgarh has become the first municipal corporation in the country to provide forest land rights certificates to people of an urban area?

(A) Bastar

(B) Korba

(C) Jagdalpur

(D) Jabalpur

(E) Dhamtari

 

Jagdalpur district of Chhattisgarh has become the first municipal corporation in the country to provide forest land rights certificates to people of an urban area.

 

  1. Who has been took oath as a Prime Minister of Sri Lanka for the fourth time?

(A) Gotabaya Rajapaksa

(B) Maithripala Sirisena

(C) Mahinda Rajapaksa

(D) Ranil Wickremesinghe

(E) Basil Sirisena

 

Mahinda Rajapaksa took oath as a Prime Minister of Sri Lanka for the fourth time.

 

  1. Which city of India has recently become the first city in India to have women symbols on traffic signals and signage?

(A) Lucknow

(B) New Delhi

(C) Mumbai

(D) Chennai

(E) Panaji

 

Mumbai has recently become the first city in India to have women symbols on traffic signals and signage.

 

  1. Who has been bagged the Asian College of Journalism’s Award for Investigative Journalism?

(A) K P Narayan

(B) Kapil Duggal

(C) Nitin Sethi

(D) Ram Singh

(E) V S Matondkar

 

Nitin Sethi has been bagged the Asian College of Journalism’s Award for Investigative Journalism.

 

ANSWERS: – 1(E) 2(A) 3(A) 4(B) 5(B) 6(A) 7(C) 8(C) 9(C) 10(C)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.