Static GK Questions asked in SSC CHSL Previous Years Papers (Hindi,English)

We are providing the compiled a list of questions of the static GK asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

General Knowledge: India GK

 

  1. रंगनाथिटु पक्षी अभयारण्य जिसे कर्नाटक की पाक्षी काशी के रूप में भी जाना जाता है और यह कर्नाटक का सबसे बड़ा पक्षी अभयारण्य भी है। राज्य के किस शहर में स्थित है?

The Ranganathittu Bird Sanctuary which also known as PakshiKashi of Karnataka and is also the largest bird sanctuary of Karnataka. located in which city of state?

(A) मुन्नार/ Munnar

(B) मैसूर/ Mussoorie

(C) वायनाड/ Wayanad

(D) मसूरी/ Mussoorie

 

  1. दिलवाड़ा मंदिर भारत के किस शहर में स्थित है?

Dilwara temple is located in which city of India?

(A) माउंट आबू/ Mount Abu

(B) उदयपुर/ Udaipur

(C) जैसलमेर/ Jaisalmer

(D) जोधपुर/ Jodhpur

 

  1. समुद्र और नदी द्वारा लाई गयी सामग्रियों के जमाव से जलोढ़ मिट्टी का निर्माण होता है, यह किस प्रकार की फसल के लिए उपयुक्त मानी जाती है?

Alluvial soil is formed by the deposition of materials brought by sea and river, which type of crop is considered suitable for it?

(A) जैद और खरीफ/ Rabi and Zaid

(B) रबी और खरीफ/ Rabi and Kharif

(C) रबी और जैद/ Zaid and Kharif

(D) वृक्षारोपण और बागवानी/ Plantation and Horticulture

 

  1. पछुआ विक्षोभ पवन निम्नलिखित में से किस सागर से भारत के उत्तरी पश्चिमी भागों की तरफ बहती है?

The Western disturbances wind flows from which of the following sea towards the north-western parts of India?

(A) अटलांटिक महासागर/ Atlantic Ocean

(B) अरब सागर/ Arabian Sea

(C) भूमध्यसागर/  Mediterranean Sea

(D) हिंद महासागर/ Indian Ocean

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा दुनिया का सबसे बड़ा प्रवाल भित्ति तंत्र है जो 2,900 किलोमीटर से अधिक तथा 2,900 से अधिक व्यक्तिगत भित्तियों और 900 द्वीपों से बना है?

Which of the following is the world’s largest coral reef system composed of over 2,900 individual reefs and 900 islands stretching for over 2,300 kilometers?

(A) ग्रेट मायान रीफ/ Great Mayan Reef

(B) ग्रेट फ्लोरिडा रीफ/ Great Florida Reef

(C) ग्रेट बैरियर रीफ/ Great Barrier Reef

(D) मेसोअमेरिकन बैरियर रीफ/ Mesoamerican Barrier Reef

 

  1. जब पृथ्वी सूर्य के अत्यधिक पास होती है तो उसे उपसौर कहते है यह स्थिति वर्ष में कब बनती है?

When the Earth is very close to the Sun, it is called perihelion when does this situation occur in the year?

(A) 4 जुलाई/ 4 July

(B) 25 दिसम्बर/ 25 December

(C) 3 जनवरी/ 3 January

(D) 14 जनवरी/ 14 January

 

  1. निम्नलिखित में से कौन भारत का सबसे ऊँचा जलप्रपात है?

Which of the following is the highest waterfall in India?

(A)दूधसागर जलप्रपात/ Dudhsagar Falls

(B) नोहकलिकाई जलप्रपात/ Nohkalikai Falls

(C) बरहीपनी जलप्रपात/ Barehipani Falls

(D) वज्राई जलप्रपात/  Vajrai Falls

 

  1. पृथ्वी का आंतरिक हिस्सा इस गृह का सर्वाधिक गरम हिस्सा है, जिसका तापमान _____ के बीच है।

The inner core is the hottest part of our planet, at temperatures between ________ degrees Fahrenheit

(A) 6000 से 10000

(B) 4000 से 8000

(C) 9,000 से 13,000

(D) 5000 से 9000

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा विरासत स्थल महाराष्ट्र में स्थित नहीं है?

Which of the following heritage sites is not situated in Maharashtra?

(A)अजंता की गुफाएँ/ Ajanta Caves

(B) हाथी की गुफाएँ/ Elephant Caves

(C) एलोरा की गुफाएँ/ Ellora Caves

(D) सियोट की गुफाएँ/ Siyot Caves

 

  1. माउंट टैम्बोरा ज्वालामुखी इंडोनेशिया के किस द्वीप में स्थित है?

Mount Tambora Volcano is situated on which island of Indonesia?

(A)सुमात्रा/ Sumatra

(B) कोमोडो/ Komodo

(C) सुम्बावा/ Sumbawa

(D) फ्लोरेस/ Flores

 

ANSWERS: – 1(B) 2(A) 3(B) 4(C) 5(C) 6(C) 7(D) 8(C) 9(D) 10(C)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.