Static General Awareness Questions for SSC Exam 2019-21 (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the static GK asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

General Knowledge Quiz 

 

 

  1. ऐसी मिट्टी जिसके सूखने पर उसमे दरारें एवं सिकुड़नपड़ जाए, कहते हैं:

The soil which cracks and shrinks most as itdries is.

(A) काली मिट्टी/ Black clay soil

(B) लाल मिट्टी/ Red porous soil

(C) रेतीली मिट्टी/ Sandy soil

(D) दोमट मिट्टी/ Loamy soil

 

  1. निम्नलिखित में से कौन राज्य की एकमात्र बारहमासी नदी है, जो चौरासीगढ़ में राजस्थान में प्रवेशकरती है?

Which of the following is the only perennial river of the state, which enters Rajasthan at Chaurasigarh?

(A) लोनी/ Loni

(B) घग्गर/ Ghaggar

(C) हकरा/ Hakra

(D) चंबल/ Chambal

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सी हिमालय पर्वत श्रृंखला है जहाँ कश्मीर घाटी स्थित है?

Which of the following Himalayan mountain range where the Kashmir Valley lies?

(A) सिवालिक और पीर पंजाल/ Siwalik and PirPanjal

(B) पीर पंजाल और धौलाधार/ PirPanjal and Dhauladhar

(C) ज़स्कर और पीर पंजाल/ Zaskar and PirPanjal

(D) धौलाधार और जसकर/ Dhauladhar and Zaskar

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सी नदी प्रणाली डेल्टा बनाती है?

Which of the following river systems form the delta?

 

(A) गोदावरी, नर्मदा, महानदी/ Godavari, Narmada, Mahanadi

(B) नर्मदा, कावेरी, महानदी/ Narmada, Kaveri, Mahanadi

(C) गोदावरी, कावेरी, महानदी/ Godavari, Kaveri, Mahanadi

(D) नर्मदा, कृष्णा, कावेरी/ Narmada, Krishna, Kaveri

 

  1. एशिया की सबसे बड़ी ताज़ी पानी की झील “वुलर झील” किस राज्य में स्थित है?

Asia’s largest freshwater lake “Wularlake” is located in which state?

(A) राजस्थान/ Rajasthan

(B) उत्तर प्रदेश/ Uttar Pradesh

(C) पंजाब/ Punjab

(D) जम्मू और कश्मीर/ Jammu and Kashmir

 

  1. सबसे बड़ी बौद्ध आबादी वाला भारतीय राज्य _______ है।

The Indian State having the largest Buddhist population is ________.

(A) उत्तर प्रदेश/ Uttar Pradesh

(B) हरियाणा/ Haryana

(C) गुजरात/ Gujarat

(D) महाराष्ट्र/ Maharashtra

 

  1. निम्नलिखित में से कौन भारतीय क्षेत्र में दो ज्वालामुखी द्वीप हैं?

Which of the following are the two volcanic islands in the Indian Territory?

(A) कवर्त्ती और नई मूर/ Kavaratti and New Moore

(B) बितरा और कावारत्ती/ Bitra and Kavaratti

(C) पम्बन और बंजर/ Pamban and Barren

(D) नाकोंडम और बैरन/ Nacondam and Barren

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा राज्य भारत बांग्लादेश मैत्री उदयन का निर्माण कर रहा है?

Which among the following states is building the Bharat Bangladesh MoitreeUdyan? 

(A) नागालैंड/ Nagaland

(B) त्रिपुरा/ Tripura

(C) मेघालय/ Meghalaya

(D) पश्चिम बंगाल/ West Bengal

 

  1. गांधी सागर बांध मध्य प्रदेश में किस नदी पर बनाया गया है?

The Gandhi Sagar Dam is built on which river in Madhya Pradesh?

(A) नर्मदा/Narmada

(B) चंबल/ Chambal

(C) सोन/ Son

(D) ताप्ती/ Tapti

 

  1. तुइरियल हाइड्रो इलेक्ट्रिक प्रोजेक्ट किस राज्य में स्थित है?

Tuirial Hydro Electric Project is located in which state?

(A) मणिपुर/ Manipur

(B) मिजोरम/ Mizoram

(C) सिक्किम/ Sikkim

(D) अरुणाचल प्रदेश/ Arunachal Pradesh

 

ANSWERS: – 1(A) 2(D) 3(C) 4(C) 5(D) 6(D) 7(D) 8(B) 9(B) 10(B)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.