SSC, Bank & Railway General Awareness Questions Set 2 (Hindi/English)

SSC, Bank & Railway General Awareness Questions Set 2 (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the static GK asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

General Knowledge: India GK

 

1.काठोपनिषद नचिकेता नामक एक युवा लड़के और एक देवता के बीच की बातचीत को दर्शाता है। निम्नलिखित में से कौन से देवता नचिकेत से बात करते है?

The Kathopanishad captures the conversation between a young boy named Nachiketas and a god. Which of the following gods is talking to Nachiketas?

(A) भगवान यम / Lord Yama

(B) भगवान कार्तिकेय/Lord Karthikeya

(C) भगवान इंद्र/ Lord Indra

(D) भगवान शिव/ Lord Shiva

 

2.सती प्रथा का सबसे पहला सन्दर्भ निम्न में से किस शिलालेख में बना है?

The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?

(A) इलाहाबाद स्तंभ शिलालेख/ Allahabad Pillar inscription

(B) भानुगुप्त का एरण शिलालेख/ Eran inscription of Bhanugupta

(C) पुलकेसिन II का आइहोल शिलालेख/ Aihole inscription of Pulkesin II

(D) स्कंदगुप्त का भीतान शिलालेख/ Bhitan inscription of Skandgupta

 

3.माउंट आबू के प्रसिद्ध दिलवाड़ा मंदिर ________ के लिए एक पवित्र तीर्थ स्थान हैं।

The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the ______.

(A) बौद्धों/ Buddhists

(B) जैनियों/ Jains

(C) सिखों/ Sikhs

(D)पारसी/ Parsis

 

  1. तालीकोटा की लड़ाई के समय विजयनगर साम्राज्य में किस राजवंश का शासन था?

Which dynasty was ruling in the Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?

 

(A) संगम/ Sangam

(B) अनिरुद्ध/ Aniridu

(C) तुलुव/ Tuluva

(D) सालुव/ Saluva

 

5.उस्ताद मंसूर किस मुगल शासक के प्रसिद्ध चित्रकार थे?

Ustad Mansur was a famous painter of Mughal ruler’s regime?

(A) अकबर/ Akbar

(B) जहांगीर/ Jahangir

(C) शाहजहाँ/ Shah Jahan

(D) औरंगज़ेब/ Aurangzeb

 

   6.  किस वर्ष में, अकबर ने फतेहपुर सीकरी में इबादत खाना (पूजा गृह) नामक एक हॉल का निर्माण किया।

In which year, Akbar built a hall called the IbadatKhana (“House of Worship”) at FatehpurSikri.

(A) 1562

(B) 1580

(C) 1582

(D) 1575

 

   7.यहूदियों का कौन सा धार्मिक ग्रंथ है?

  Which of the following is the religious text of the Jews?

(A) धम्मपद/ Dhammapada

(B) टोरा/ Torah

(C) साहिब/ Sahib

(D) त्रिपिटक/ Tripatika

 

8.निम्नलिखित में से किसने खिलाफत आंदोलन का नेतृत्व किया था?

Who among the following pioneered Khilafat Movement?

(A) महात्मा गांधी/ Mahatma Gandhi

(B)अली बन्धू/ Ali Brothers

(C) एम ए जिन्ना/ M.(A) Jinnah

(D) सर सैयद अहमद खान/ Sir Syed Ahmed Khan

 

9.भात का राष्ट्रीय गीत, वंदे मातरम ____ भाषा में रचा गया था।

The National song of India, VandeMataram was composed in ____ language.

(A) पाली/ Pali

(B) उर्दू/ Urdu

(C) बंगाली/ Bengali

(D) संस्कृत/ Sanskrit

  1. जलियांवाला बाग नरसंहार के समय वायसराय कौन था?

Who was the viceroy at the time of the JallianwalaBagh Massacre?

(A) लॉर्ड कर्जन/ Lord Curzon

(B) लॉर्ड रिपन/ Lord Ripon

(C)  लॉर्ड चेम्सफोर्ड/ Lord Chelmsford

(D)लॉर्ड कैनिंग/ Lord Canning

 

                                                ANSWERS: – 1(A) 2(B) 3(B) 4(C) 5(B) 6(D) 7(B) 8(B) 9(D) 10(C)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.