SSC-CGL Quiz Questions on Vedic Age (Hindi/English)

[heading style=”default” size=”31″ align=”center” margin=”20″] General Knowledge Questions[/heading]

 

  1. निम्नलिखित दिए गए ग्रंथों में से सबसे पुराना वेद कौन सा है?

Which of the following “Granths(Text)” is the oldest Veda?

(A) ऋग्वेद /  Rigveda

(B) सामवेद/ Samved

(C) अथर्ववेद /  Atharvaveda

(D) यजुर्वेद/  Yajurved

  1. ऋचाओं के क्रमबद्ध ज्ञान के संग्रह को पढ़ने वाले ऋषियों को क्या कहते है?

      What are the sages reading the collection of systematic knowledge of the Ritchas called?

(A) होतृ/ Female

(B) शाकाल/ Shakal

(C) स्वामी /   Owner

(D) देवता/ God

 

  1. ऋग्वेद के किस मंडल में सूर्य देवता का सावित्री को समर्पित गायत्री मन्त्र है?

In which Mandal of Rigveda the Gayatri Mantra is dedicated to Savitri by the God Sun?

(A) चौथे/ Fourth

(B) आठवें/ Eighth

(C) तीसरे/ Third

(D) नौवें/ Ninth

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा वेद गद्य और पद्य दोनों भाषाओं में है?

Which God of the following Vedas is in both prose and verse languages?

(A) यजुर्वेद/   Yajurved

(B) सामवेद/  Yajurved

(C) ऋग्वेद /  Rigveda

(D) अथर्ववेद/ Atharvaveda

 

  1. वायु पुराण” निम्न में से किस राजवंश से संबंधित है?

“VayuPurana” belongs to which of the following dynasties?

(A) मौर्य वंश/  Maurya Dynasty

(B) आंध्र वंश/ Andhra Dynasty

(C) रघुकुल वंश/  Raghukul Dynasty

(D) गुप्त वंश/ Gupta dynasty

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा पुराण सबसे प्राचीनतम एवं प्रामाणिक है?

Which of the following Puranas is the oldest and authentic?

(A) वायु पुराण/ Vayu Purana

(B) विष्णु पुराण/ Vishnu Purana

(C) मत्स्य पुराण/  Matsya Purana

(D) भागवत पुराण/ Bhagwat Purana

 

  1. वैदिक काल में जनता की गतिविधियों को देखने वाले गुप्तचरों को क्या कहा जाता था?

In the Vedic period, The Snoops who monitoring the movements of the peoples are called?

(A) पुरप/   Purap

(B) स्पश/ Spash

(C) वाजपति /  Vajapati

(D) उग्र/ Ugra

 

  1. दश राज्ञ” युद्ध जो रावी नदी के तट पर सुदास और दास जनों के बीच हुआ था, का उल्लेख किस वेद में मिलता है?

“Battle of the Ten Kings” war which took place between Sudas and the vassalry on the banks of river Raavi is described in which of following Veda?

(A) ऋग्वेद /  Rigveda

(B) सामवेद/  Samaveda

(C) अथर्ववेद/   Atharvaveda

(D) यजुर्वेद/ Yajurveda

  1. आर्यों का समाज पितृप्रधान था, जिसमे परिवार के मुखिया को ______ कहते थे।

The Aryan society was patriarchal, in which the head of the family was called ______.

(A) नीवि/ Neevi

(B) कुलप/  Kulap

(C) अमाजू/ Amaju

(D) वज्राति/ Vajrati

  1. कुतुबमीनार का निर्माण किसने करवाया था?

             Who built Qutub Minar?

(A) इल्तुतमिश/    Iltutmish

(B) मुहम्मद गोरी/ Muhammad Ghori

(C) अकबर / Akbar

(D) चंगेज खान/  Genghis Khan

 

Answers: – 1(A) 2(A) 3(C) 4(A) 5(D) 6(C) 7(B) 8(A) 9(B) 10(A)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.