SSC CGL Quantitative Aptitude Questions and Answers 2020-21

SSC CGL Quantitative Aptitude Questions and Answers 2020

  1. A and B together have Rs. 6300. If the of A’s amount is equal to that of B’s amount. The amount of ‘B’ is:/A और B दोनों के पास कुल 6300 है। यदि A की राशि का वां भाग, B की राशि के  वें भाग के बराबर है, तो B की राशि बताइए-

(a) Rs. 2500                 (b) Rs. 3800

(c) Rs. 2300                 (d) Rs. 4000

Solution:

A ×  = B ×

A : B = 38 : 25 = 63 (Total)

as 63 unit → 6300

 1 unit →  = 100

 required amount of B = 25 × 100 = 2500

  1. Four years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 11:14 and four years later their age will be in the ratio 13:16. The present age of A is /चार वर्ष पहले, A की आयु और B की आयु का अनुपात 11:14 था और चार वर्ष बाद उनकी आयु का अनुपात 13:16 हो जाएगा तो A की वर्तमान आयु बताइए-

(a) 48 years                 (b) 26 years

(c) 44 years                 (d) 28 years

Solution :

 4 years ago → A’s age = 11×4 = 44 years

B’s age = 14×4 = 56 years

required, present age of A = 44+4 = 48 years

  1. At present, the ratio of the age of Maya and Chhaya is 6:5 and fifteen years from now, the ratio will get changed to 9:8. Maya’s present age is:/वर्तमान में, माया और छाया की उम्रों का अनुपात 6:5 है और अब से 15 वर्षों के बाद यह अनुपात 9:8 हो जाएगा, तो माया की वर्तमान आयु बताइए-

(a) 21 years                 (b) 24 years

(c) 30 years                 (d) 40 years

Solution :

so required present age of Maya = 6×5 = 30 years

  1. The ratio of the age of Ram and Rahim 10 years ago was 1:3. The ratio of their age five years hence will be 2:3. Then the ratio of their present age is:/10 वर्ष पहले, राम और रहीम की आयु का अनुपात 1:3 था। 5 वर्षों के बाद उनकी आयु का अनुपात 2:3 हो जाएगा, तो उनकी वर्तमान आयु का अनुपात बताइए-

(a) 1:2                           (b) 3:5

(c) 3:4                            (d) 2:5

Solution :

3 unit = 10+5 = 15 years

1 unit =  = 5 years

 their present age = 1×5 = 5 years + 10 years = 15 years (Ram) & 3×5 = 15 years + 10 years = 25 years (Rahim)

 required ratio = 15 : 25 = 3 : 5

  1. The ratio of the age of a father to that of his son is 5:2. If the product of their ages in years is 1000, then the father’s age (in years) after 10 years will be:/एक पिता का उसके पुत्र की उम्र के साथ अनुपात 5:2 है। यदि उनकी उम्रों का गुणनफल 1000 है तो 10 वर्षों के बाद, पिता की उम्र (वर्षों में) क्‍या होगी?

(a) 50                             (b) 60

(c) 80                             (d) 100

Solution :

as product of their ages = 5x × 2x = 1000 (given)

→ x² = 100

→ x = 10 years

 present age of father = 5x = 5×10 = 50 years

 required age of father after 10 years = 50 + 10 = 60 years

  1. 782 is divided into three parts in the ratio , the first part is:/रू. 782 को तीन भागों में इस प्रकार बांटा गया कि तीनों का अनुपात हो, तो पहले भाग का मात्रा बताइए-

(a) Rs. 182                   (b) Rs. 204

(c) Rs. 190                    (d) Rs. 196

Solution:

as a ratio of three parts →  (given)

→ 6 : 8 : 9 = (23 units) total

as 23 units → 782

 1 unit →

 required first part = 6 units = 6×34 = 204

  1. The reciprocals of the squares of the numbers 1½ and 1⅓ are in the ratio:/1½ और 1⅓ के वर्गों के व्‍युत्‍क्रम का अनुपात बताइए-

(a) 64 : 81                     (b) 8 : 9

(c) 81 : 64                     (d) 9 : 85

Solution:

I → 1½ →  → square →  → reciprocal →

II→ 1 →  → square →  → reciprocal→

Now, required ratio →  = 64:81

  1. A milkman makes 20% profit by selling milk mixed with water at Rs. 9 per litre. If the cost price of 1 litre pure milk is Rs. 10, then the ratio of milk and water in the mixture is:/एक दूधवाला 9 प्रति लीटर वाले पानी को दूध में मिलाकर बेचने से 20% लाभ कमाता है। यदि शुद्ध दूध के 1 लीटर का लागत मूल्‍य Rs. 10 हो, तो मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात है-

(a) 3 : 1                         (b) 4 : 1

(c) 3 : 2                          (d) 4 : 3

Solution :

  1. The ratio of the number of boys and girls in a school is 8:12. If 50% of boys and 25% of girls are getting scholarships for their studies, what is the percentage of school students who are not getting any scholarships?/एक विद्यालय में लड़कों और लड़कियों की संख्‍या का अनुपात 8:12 है। यदि लड़कों की संख्‍या के 50% और लड़कियों की संख्‍या के 25% को उनके अध्‍ययन के लिए छात्रवृत्ति दिया जाना है, तो विद्यालय में उन विद्यार्थियों की संख्‍या का प्रतिशत बताइए, जो छात्रवृत्ति नहीं पाया हो-

(a) 65                             (b) 66

(c) 67                             (d) 68

Solution :

so required % =

  1. In an ornament the ratio of gold and copper is 3:2. The percentage of gold in the ornament is:/एक गहने में सोने और तांबे का अनुपात 3:2 है। गहने में सोने की प्रतिशतता बताइए-

(a) 60                             (b) 40

(c) 30                             (d) 20

Solution:

 required% = = 60%

  1. The ratio of present age of two brothers is 1:2 and 5 years back the ratio was 1:3. What will be the ratio of their age after 5 years?/दो भाइयों की वर्तमान आयु का अनुपात 1:2 है और 5 वर्ष पहले यह अनुपात 1:3 था, तो 5 वर्ष बाद उनकी आयु का अनुपात क्‍या होगा?

(a) 1:4                           (b) 2:3

(c) 3:5                            (d) 5:6

Solution :

 1 unit = 5

 present age of both = 2×5 = 10 years & 4×5 = 20 years

Now required ratio of ages after 5 years = (10+5):(20+5) = 15:25 = 3:5

  1. The ratio of ages of two students is 3:2. One is older to the other by 5 years. What is the age of the younger student?/दो विद्यार्थियों की उम्रों का अनुपात 3:2 है। एक विद्यार्थी, दूसरे से 5 वर्ष बड़ा है। छोटे विद्यार्थी की उम्र बताइए-

(a) 2 years                   (b) 10 years

(c) 2½ years                                (d) 15 years

Solution :

 required age of younger student = 2 units

= 2 × 5 = 10 years

  1. The sum of the age of a father and his son is 100 years now. 5 years ago their ages were in the ratio of 2:1. The ratio of the age of father and son after 10 years will be:/एक पिता और उसके पुत्र की उम्रों का योग इस समय 100 वर्ष है। 5 वर्ष पहले उनकी उम्रों का अनुपात 2:1 था, तो 10 वर्षों के बाद पिता और उसके पुत्र की उम्रों का अनुपात होगा-

(a) 5:3                           (b) 4:3

(c) 10:7                         (d) 3:5

Solution :

Now, required ratio after 10 years = (65+10):(35+10)

→ 75: 45

→ 15: 9

→ 5 : 3

For more detail visit our quant digibook.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.