Previous Years Based SSC, Bank GK Quiz Question (Hindi/English)

We are providing you with the 10 Important SSC CGL, Bank GK  quiz question which contains Previous Years’ & Expected Questions with answers in Hindi/English. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

General Knowledge: GK Questions

 

  1. एक जल निकासी का मुहाना जहां नदी अपने सहायक नदियों द्वारा लगभग समकोण पर मिलती है उसे क्या कहते है?

What is drainage called where a river meets approximate right angles by its tributaries?

(A) देन्द्रिटिक/ Dendritic

(B) ट्रेलिस/ Trellis

(C) आयताकार/ Rectangular

(D) रेडियल/ Radial

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सी पश्चिम की ओर बहने वाली दूसरी सबसे बड़ी अन्तर राज्यीय नदी है जो महाराष्ट्र और गुजरात से होकर बहती है?

Which of the following river is the second largest westward draining inter-state river which flows through Maharashtra and Gujarat?

(A) नर्मदा नदी/ Narmada River

(B) गोदावरी नदी/ Godavari River

(C) पेना नदी/ Penna River

(D) ताप्ती नदी/ Tapti River

 

  1. वायुमंडल की कौन सी परत पृथ्वी की ओर आने वाले लगभग सभी उल्काओं और अप्रचलित उपग्रहों के मलबों को जलाकर पृथ्वी को इनसे बचाती है।

Which layer of atmosphere protects Earth from meteors and obsolete satellite by burn up nearly all the debris coming towards the earth.

(A) क्षोभ मंडल/ Troposphere

(B) समताप मंडल/ Stratosphere

(C) तापमण्डल/ Thermosphere

(D) मीसोस्फीयर/ Mesosphere

 

  1. वायुमंडल पृथ्वी की सतह से लगभग 1000 किमी तक फैला हुआ है। लेकिन वायुमंडल के कुल द्रव्यमान का 99% 32 किमी के भीतर पाया जाता है। इसकी वजह है-

The atmosphere extends to about 1000 km from the surface of the earth. But 99% of the total mass of the atmosphere is found within 32 km. This is because of-

(A) पृथ्वी के गुरुत्वाकर्षण के कारण/ Due to Earth’s gravity

(B) वायुमंडल में उपस्थित भारी गैसों के कारण/ Due to heavy gases present in the atmosphere

(C) वायुमंडल में भारी मात्रा में नाइट्रोजन और ऑक्सीजन के कारण/ Due to a large amount of nitrogen and oxygen in the atmosphere

(D) पृथ्वी के पलायन वेग के कारण/ Due to the escape velocity of the Earth

 

  1. बस्तर दशहरा त्योहार, विश्व का सबसे लंबा दशहरा उत्सव भारत के किस राज्य में मनाया जाता है?

The BastarDussehra festival which is the longest Dussehra celebration in the world is celebrated in which state of India?

(A) झारखंड/ Jharkhand

(B) छत्तीसगढ़/ Chhattisgarh

(C) ओडिशा/ Odisha

(D) चंडीगढ़/ Chandigarh

 

  1. किस राज्य को देश में एक सप्ताह तक चलने वाले अंतर्राष्ट्रीय मांडी शिवरात्रि के त्योहार के सबसे बड़े आयोजक के लिए जाना जाता है?

Which state is said to host the biggest, a week-long international MandiShivratri festival in the country?

(A) उत्तराखंड/ Uttarakhand

(B) हरियाणा/ Haryana

(C) उत्तर प्रदेश/ Uttar Pradesh

(D) हिमाचल प्रदेश/ Himachal Pradesh

 

  1. निम्नलिखित लोक नृत्यों में से कौन सा उनके राज्य के साथ सही ढंग से मेल खाता है- लोक नृत्य     राज्य

Which of the following folk dances are correctly matched with their state- folk dances state

(A) कथक – कश्मीर/Kathak – Kashmir

(B) दुमहल – तमिलनाडु/ Dumhal – Tamil Nadu

(C) किलक्ली – पंजाब/ Kilkkli – Punjab

(D) करगम – गुजरात/ Karagam – Gujarat

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा शास्त्रीय नृत्य उत्तर भारत से संबंधित है?

Which of the following classical dance is related to North India?

(A) कथक/ Kathak

(B) गौड़ीय नृत्य/ Gaudiya Nritya

(C) कथकली/ Kathakali

(D) मणिपुरी/ Manipuri

 

  1. भारत का कौन सा राज्य “मोसु त्यौहार” त्यौहार के लिए विश्व प्रसिद्ध है?

Which state of India is world-famous for the “Moatsu festival” festival?

(A) मणिपुर/ Manipur

(B) नागालैंड/ Nagaland

(C) मिजोरम/ Mizoram

(D) असम/ Assam

 

  1. जेआरडी टाटा स्पोर्ट्स कॉम्प्लेक्स स्टेडियम, जो फुटबॉल के लिए प्रसिद्ध है, किस शहर में स्थित है?

JRD Tata Sports Complex stadium which is famous for football is located in which city?

(A) पटना/ Patna

(B) बेंगलुरु/ Bengaluru

(C) दिसपुर/ Dispur

(D) कोलकाता/ Kolkata

ANSWERS: – 1(B) 2(D) 3(C) 4(A) 5(B) 6(D) 7(C) 8(A) 9(B) 10(D)

Click Here to Read Static Gk deals with the entire information comprising of main topics.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.