SSC, Bank, & CTET GK Quiz Questions and Answers 2020 (Hindi/English)

SSC, Bank & CTET GK Questions and Answers (Hindi/English)

Yourclasses providing the “Expected GK Questions for SSC, Bank and CTET 2020-21 based on previous year papers with an answer and it is very useful for all government  Exams. Top-15 Very Important GK Questions for SSC CGL Exam.

 

 

  1. भारतीय संविधान के अनुच्छेद 249 के संदर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा सही है?

Which of the following is correct with the reference of article 249 of the Indian constitution?

(A) संसद के पास किसी भी मामले के संबंध में कोई भी कानून बनाने की विशेष शक्ति है।/ The Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter.

(B) भारत संघ के भीतर अतिरिक्त अदालतों की स्थापना के लिए संसद को शक्ति प्रदान करता है।/ Provides power to the Parliament for establishing additional courts within the Union of India.

(C) राज्य सूची में किसी भी मामले के संबंध में कानून बनाने के लिए संसद की शक्ति, यदि आपातकाल की घोषणा हो रही है।/ Power of Parliament to legislate with respect to any matter in the State List if a Proclamation of Emergency is in operation.

(D) राष्ट्रहित में राज्य सूची में एक मामले के संबंध में कानून बनाने के लिए संसद की शक्ति/ Power of Parliament to legislate with respect to a matter in the State List in the national interest

 

  1. संविधान के किस अनुच्छेद के तहत नई अखिल भारतीय सेवाओं की स्थापना के लिए दो-तिहाई बहुमत से राज्य सभा को शक्ति देने के लिए अखिल भारतीय सिविल सेवा शाखाओं की स्थापना का प्रावधान है।

Under which article of the constitution provides for All India Civil Services branches to be set up by giving the power to the Rajya Sabha to resolve by a two-thirds majority to establish new all-India services.

(A) अनुच्छेद 303/ Article 303

(B) अनुच्छेद 328/ Article 328

(C) अनुच्छेद 312/ Article 312

(D) अनुच्छेद 335/ Article 335

 

  1. “फेडरल पार्लियामेंट” किस देश की संसद का नाम है?

“Federal Parliament” is the name of the parliament of which country?

(A) ऑस्ट्रिया/ Austria

(B) ऑस्ट्रेलिया/ Australia

(C) न्यूजीलैंड/ New Zealand

(D) कनाडा/Canada

 

 

  1. किस वर्ष भारत की सबसे लंबी नदी “गंगा” को भारत की राष्ट्रीय नदी घोषित किया गया था?

In which year the longest river of India “Ganga” was declared national river of India?

(A) 2008

(B) 2007

(C) 2006

(D) 2005

 

  1. संयुक्त राष्ट्र के संदर्भ में, प्रमुख देशों के पास वीटो शक्ति होनी चाहिए, यह निर्णय निम्नलिखित में से किस सम्मेलन में लिया गया था?

In the context of the United Nations, the decision that major countries should have veto power, was taken at which of the following conferences?

(A) याल्टा सम्मेलन/ Yalta Conference

(B) डम्बर्टन ओक सम्मेलन/Dumbarton oaks Conference

(C) तेहरान सम्मेलन/Tehran Conference

(D) पॉट्सडैम सम्मेलन/Potsdam Conference

 

  1. भारत में ‘सिविल सेवा के जनक’ के रूप में किसे जाना जाता है?

Who is known as the ‘Father of Civil Service in India’?

(A) नाथनेल ग्रीन/ Nathanael Greene

(B) विलियम होवे/ William Howe

(C) बेनेडिक्ट अर्नोल्ड Benedict Arnold

(D) चार्ल्स कॉर्नवॉलिस/ Charles Cornwallis

 

  1. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के अनुसार, राष्ट्रपति तीसरी अनुसूची में मंत्रियों के उद्देश्य के लिए निर्धारित प्रपत्रों के अनुसार उन्हें पद और गोपनीयता की शपथ दिलाएंगे?

According to which article of Indian constitution, the President shall administer to him the oaths of office and of secrecy according to the forms set out for the purpose in the Third Schedule to ministers?

(A) अनुच्छेद 73/ Article 73

(B) अनुच्छेद 74/ Article 74

(C) अनुच्छेद 75/ Article 75

(D) अनुच्छेद 76/ Article 76

  1. उपराष्ट्रपति को उनके पद से हटाने की शक्ति किसके पास है?

Who has the power to remove the Vice-President from his office?

(A) संसद/ Parliament

(B) राष्ट्रपति/ President

(C) प्रधानमंत्री/ Prime Minister

(D) मंत्रिमंडल/ Council of Ministers

 

  1. भारत के संविधान के अनुसार, मंत्रिपरिषद में मंत्रियों की कुल संख्या लोकसभा के सदस्यों की कुल संख्या के कितने प्रतिशत से अधिक नहीं होनी चाहिए?

According to the Constitution of India, the total number of ministers in the council of ministers must not exceed by how much percentage of the total number of members of the Lok Sabha?

(A) 08%

(B) 10%

(C) 13%

(D) 15%

 

  1. भारत के पूर्व मुख्य न्यायाधीश जगदीश सिंह खेहर (1952) सुप्रीम कोर्ट के _ न्यायाधीश थे।

 Former Chief Justice of India Jagdish Singh Khehar (1952) was the _ Judge of the Supreme Court.

(A) 41 वें/ 41th

(B) 44 वें/ 44th

(C) 46 वें/ 46th

(D) 48 वें/ 48th

 

ANSWERS: – 1(D) 2(C) 3(B) 4(A) 5(B) 6(D) 7(C) 8(A) 9(D) 10(B)

 

Click Here Check out the Statics GK 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.