Solar System: Important Geography Questions

Solar System: Important Geography Questions

SSC CGL 2018 Important Geography Questions based on Solar System. Geography Questions with Answers for various exams like SSC CGL, CPO, CHSL, High Courts, Railway etc.

1. Super Nova is-

Answer: A dying star

2. Who of the following discovered the law of planetary orbits ?

Answer: Johannes Kepler

3. Which planet looks reddish in the night sky ?

Answer: Mars

4. A star which appears blue is –

Answer: Hotter than the sun

5. Which of the following is largest of inner planet ?

Answer: Earth

6. What is the position of the earth from the sun ?

Answer: Third.

7. Which planet is known as the Earth’s twin ?

Answer: Venus

8. The solar corona mainly consists of –

Answer: Molten Lava

9. If there is no sun , the color of the sky would be –

Answer: Black

10. The outermost layer of the sun is called –

Answer: Corona

11. Which planet Is the closest to the sun ?

Answer: The Mercury.

12. Which planet of the solar system is the hottest one ?

Answer: The Mercury.

13. Which planet is the farthest from the sun ?

Answer: The Pluto.

14. Which planet in the solar system is the coolest one ?

Answer: Pluto, being the farthest from the sun.

15. Which planet Is known as the Blue planet ?

Answer: The Earth.

16. Why the earth is known as the Blue planet ?

Answer: Because it looks like blue from the space.

17. Which planet resembles the earth in size and mass ?

Answer: The Venus.

18. Which is the brightest planet of the solar system ?

Answer: The Venus.

19. Which planet of the solar system is called Evening star ?

Answer: The Venus.

20. Which planet of the solar system is called Morning star ?

Answer: The Venus.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.