Science Quiz ( Chemistry ) for SSC, Bank & Railway Exams (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the Chemistry Section asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Science Quiz

 

  1. आवर्त सारणी का आधुनिक वर्गीकरण किसने दिया है?

Who gives the modern classification of the periodic table?

(A) रदरफोर्ड / Rutherford

(B) डी. आई. मेंडलीव/ D.I. Mendeleev

(C) मोस्ले / Moseley

(D) ब्रोंस्टेड और लोरी/ Bronsted and Lowry

 

  1. आवर्त सारणी में कौन से तत्व की परमाणु संख्या सल्फर की तुलना में कम है?

Which element in the periodic table is les atomic number than Sulphur?

(A) क्लोरीन/ Chlorine

(B) एल्युमिनियम/Aluminum

(C) कार्बन/ Carbon

(D) मैग्नीशियम/ Magnesium

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा तत्व सामान्यतः अधिकांश उर्वरकों में पाया जाता है?

Which of the following elements are commonly found in most fertilizers?

(A) सोडियम, पोटेशियम, फास्फोरस/ Sodium, Potassium, Phosphorus

(B) सोडियम, पोटेशियम, कैल्शियम/ Sodium, Potassium, Calcium

(C) नाइट्रोजन, पोटेशियम, फास्फोरस/ Nitrogen, Potassium, Phosphorus

(D) नाइट्रोजन, पोटेशियम, कैल्शियम/ Nitrogen, Potassium, Calcium

 

  1. परमाणु रिएक्टर में निम्नलिखित में से किसका उपयोग मंदक के रूप में किया जाता है?

Which of the following is used as a moderator in an atomic reactor?

(A) फ़ॉस्फ़ोरस/ Phosphorous

(B) थोरियम/ Thorium

(C) ग्रेफाइट/ Graphite

(D) मैग्नीशियम/ Magnesium

 

  1. ऑयल ऑफ विट्रोलनिम्नलिखित में से किसका सामान्य नाम है?

‘Oil of vitriol’ is the common name of which of the following?

(A) पिक्रिक अम्ल/ Picric Acid

(B) साइट्रिक अम्ल/ Citric Acid

(C) एसीटिक अम्ल/ Acetic Acid

(D) सल्फ्यूरिक अम्ल/ Sulphuric Acid

 

  1. निम्नलिखित में से किस अम्ल को म्यूरिएटिक अम्लके नाम से भी जाना जाता है?

Which among the following acid is also known as ‘Muriatic Acid’?

(A) सल्फ्यूरस अम्ल/ Sulfurous Acid

(B) ऑक्सैलिक अम्ल/ Oxalic Acid

(C) फॉर्मिक अम्ल/ Formic Acid

(D) हाइड्रोक्लोरिक अम्ल/ Hydrochloric acid

 

  1. वर्मीकम्पोस्ट क्या है?

What is Vermicomposting?

(A) जैविक उर्वरक/ Organic fertilizer

(B) अजैविक उर्वरक/ Inorganic fertilizer

(C) जहरीला पदार्थ/ Toxic Substance

(D) मिट्टी का प्रकार/ Type of soil

 

  1. वायुमंडल में निम्नलिखित में से कौन सी गैस नहीं पाई जाती है?

Which one of the following gas is not found in the atmosphere?

(A) आर्गन/ Argon

(B) क्रिप्टॉन/ Krypton

(C) रेडॉन/ Radon

(D) जीनॉन/ Xenon

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा मिश्रण नहीं है?

Which one of the following is not a mixture?

(A) ग्रेफाइट/ Graphite

(B) कांच/ Glass

(C) पीतल/ Brass

(D) इस्पात/ Steel

 

  1. आमतौर पर सिंदूर या कुमकुम में पाया जाने वाला धातु यौगिक पर आधारित है-

The metal compound commonly found in Sindhoor or kumkum is based on-

(A) टिन/ Tin

(B) लैड/ Lead

(C) तांबा/ Copper

(D) जस्ता/ Zinc

 

ANSWERS: – 1(B) 2(C) 3(C) 4(C) 5(D) 6(D) 7(A) 8(C) 9(A) 10(B)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.