Polity Questions For SSC CGL, SSC CHSL Exam 2020 in Hindi/English

 

  1. सुप्रीम कोर्ट द्वारा सभी अदालतों पर बाध्यकारी होने के लिए घोषित कानून” शब्द भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत आता है।

The term “Law declared by Supreme Court to be binding on all courts” comes under which article of the Indian constitution.

(A) अनुच्छेद 141/ Article 141

(B) अनुच्छेद 127/ Article 127

(C) अनुच्छेद 139/ Article 139

(D) अनुच्छेद 155/ Article 155

 

  1. संसद की अनुशंसा से कौन अपने कार्यालय से सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश के खिलाफ कार्रवाई कर सकता है या हटा सकता है।

Who can remove or take an action against the judge of the supreme court from his office by the recommendation of Parliament?

(A) उपराष्ट्रपति/ Vice President

(B) राष्ट्रपति/ President

(C) मंत्रिपरिषद/ Council of Ministers

(D) प्रधानमंत्री/ Prime minister

 

  1. उत्तर प्रदेश में विधान सभा के कितने सदस्य हैं?

How many Members of the Legislative Assembly are there in Uttar Pradesh?

(A) 388

(B) 395

(C) 403

(D) 452

  1. मध्य प्रदेश में संसद के कितने सदस्य हैं?

How many Members of Parliament are there in Madhya Pradesh?

(A) 29

(B) 32

(C) 57

(D) 43

  1. झारखंड राज्य की स्थापना कब हुई?

When was the state of Jharkhand founded?

(A) 16 अगस्त 2003/ 16 August 2003

(B) 14 दिसंबर 1997/ 14 December 1997

(C) 13 अक्टूबर 1999/ 13 October 1999

(D) 15 नवंबर 2000/ 15 November 2000

 

  1. लोकपाल और लोकायुक्त दोनों को किस वर्ष संसद में पारित किया गया था?

Lokpal and Lokayukta both were passed in parliament in which year?

(A) 2013

(B) 2011

(C) 2010

(D) 2009

 

  1. किस प्रकार के कर्मचारी लोकपाल के अधिकार क्षेत्र में आए हैं। सरकारी और

Which type of employees has been come under Lokpal jurisdiction?

(A) सभी सरकारी कर्मचारी/ Only Government Employees

(B) सभी निजी कर्मचारी/ Only Private Employees

(C) (A) और (B) दोनों/ Both (A) and (B)

(D) इनमें से कोई नहीं/ None of these

 

  1. राज्य विधान सभा में लोकायुक्त बिल पारित करने वाला पहला राज्य कौन सा था?

 Which was the first state to pass the Lokayukta bill in state legislative assembly? 

(A) असम/ Assam

(B) केरल/ Kerala

(C) महाराष्ट्र/ Maharashtra

(D) कर्नाटक/ Karnataka

 

  1. सूचना का अधिकार अधिनियम 15 जून 2005 को संसद द्वारा पारित किया गया और किस वर्ष पूरी तरह से लागू हुआ?

Right to Information Act was passed by Parliament on 15 June 2005 and came fully into force in which year?

(A) 12 अक्टूबर 2005/ 12 October 2005

(B) 12 अक्टूबर 2005/ 12 October 2005

(C) 12 अक्टूबर 2008/ 12 October 2008

(D) 12 अक्टूबर 2010/ 12 October 2010

  1. CIC सीधे भारत के राष्ट्रपति के अधीन हैं। सीआईसी का मतलब क्या है?

 CICs are directly under the President of India. What does the CIC stand for?

 

(A) सेंट्रल इन्वेस्टिगेशन कमिशन/ Central Investigation Commission

(B) सेंट्रल इन्क्वायरी कमिशन/ Central Inquiry Commission

(C) सेंट्रल इनक्वेस्ट कमिशन/ Central Inquest Commission

(D) सेंट्रल इनफार्मेशन कमिशन/ Central Information Commission

ANSWERS: – 1(A) 2(B) 3(C) 4(A) 5(D) 6(A) 7(C) 8(C) 9(B) 10(D)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.