Polity Quiz for SSC CGL, Bank & Railway Exams 2016/ 2017/2018 (Hindi/English)

We are providing you with important Polity Questions not only for SSC CGL  but also for other exams like SSC & Railways Bank GK  quiz which contains Previous Years’ & Expected Questions with answers in Hindi/English. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

 Indian Polity Quiz Questions

 

 

  1. भारत का चुनाव आयुक्त संविधान के किस भाग से संबंधित है?

Election Commissioner of India is related to which part of the constitution?

(A) भागXV / Part XV

(B) भाग XVII/ Part XVII

(C) भागXIV/ Part XIV

(D) भाग XVI/ Part XVI

 

  1. अनुच्छेद 157 के अनुसार राज्यपाल पद पर नियुक्त किये जाने वाले व्यक्ति में निम्नलिखित मे से कौन योग्यता का होना अनिवार्य नही है?

According to Article 157, which of the following qualifications is not mandatory in a person to be appointed to the post of Governor?

(A) वह 35 वर्ष की आयु पूरी कर चुका हो।/ He has completed the age of 35 years.

(B)  वह राज्य सरकार या केन्द्र सरकार या इन राज्यों के नियंत्रण के अधीन किसी सार्वजनिक उपक्रम में लाभ के पद पर न हो।/ He should not hold a post of profit in the State Government or Central Government or any public undertaking under the control of these States.

(C) वह राज्य विधानसभा का सदस्य चुने जाने के योग्य हो।/ He should be eligible to be elected a member of the State Legislative Assembly.

(D) वह राज्य विधानपरिषद का सदस्य चुने जाने के योग्य हो।/ He is eligible to be elected a member of the State Legislative Council.

 

  1. किस संविधान संसोधन द्वारा प्रस्तावना में धर्मनिरपेक्षऔर समाजवादीशब्द जोड़े गए और राज्य की एकता के साथ और अखंडताशब्द जोड़े गए?

By which constitutional amendment, the words “secular” and “socialist” were added to the preamble and the words “and integrity” were added to the unity of the state?)

(A) 40th/ 40th

(B) 44th/ 44th

(C) 42th/ 42th

(D) 52th/ 52th

 

  1. राज्य विधानसभा में कोई धन विधेयक किसकी अनुमति से पेश किया जाता है?

In the State Legislative Assembly, with which the money bill is introduced?

(A) विधानसभा अध्यक्ष / Speaker of the Assembly

(B) राज्यपाल/ Governor

(C) राज्य का वित्त मंत्री / State finance minister

(D) राज्य का मुख्य मंत्री/ Chief Minister of the state

 

  1. क्या किसी राज्यविधानसभा में संविधान संशोधन विधेयक को प्रारम्भ किया जा सकता है?

Can the Constitution Amendment Bill be introduced in any state legislature?

(A) हाँ/ Yes

(B) नहीं/ No

(C) केवल उक्त राज्य से संबंधित होने पर/ Only when related to the state

(D) राष्ट्रपति की अनुमति से/ With the permission of the President

 

  1. विधान परिषद् के सदस्यों का कार्यकाल कितना होता है?

What is the tenure of members of the Legislative Council?

(A) 3 वर्ष/ 3 years

(B) 4 वर्ष/ 4 years

(C) 5 वर्ष/ 5 year

(D) 6 वर्ष/ 6 years

 

  1. नगर निगम के सदस्यों का कार्यकाल होता है

What is the tenure of the members of the Municipal Corporation?

(A) दो वर्ष / Two years

(B) तीन वर्ष/ Three year

(C) चार वर्ष/ Four years

(D) पाँच वर्ष/ Five years

 

  1. जिले का सर्वोच्च अधिकारी कौन होता है

Who is the highest authority of the district?

(A) मुख्यमंत्री/ Chief Minister

(B) राज्यपाल/ Governor

(C) महापौर/ Mayor

(D) डिस्ट्रिक्ट मजिस्ट्रेट/ District magistrate

 

  1. इलेक्ट्रॉनिक वोटिंग मशीन को पहली बार चुनावों में (प्रयोगात्मक आधार पर) कब पेश किया गया था?

When was the Electronic Voting Machine first introduced in elections (on an experimental basis)?

(A) 1982

(B) 1991-92

(C) 1997-98

(D) 2002-03

 

  1. राष्ट्रीय महिला आयोग की पहली अध्यक्ष कौन थी?

Who was the first chairperson of the National Commission for Women?

(A) जयंती पटनायक/ JayantiPatnaik

(B) ममता शर्मा/ Mamta Sharma

(C) रेखा शर्मा/ Rekha Sharma

(D) गिरिजा व्यास/ Girija Vyas

 

ANSWERS: – 1(A) 2(D) 3(C) 4(B) 5(B) 6(D) 7(D) 8(D) 9(A) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.