Physics Quiz Question on Force & Laws of Motion for SSC, Bank & Railway Exams 2020

In this blog, we discuss the  Physics Quiz Question on Force & Laws of Motion. These topics are very important for all government exams SSC, Bank, and Railway Exams 2020.

 

Physics Notes Hindi/English

 

  1. निम्न में से किस उपकरण का उपयोग धारा मापने के लिए किया जाता है?

Which of the following instrument is used measure current?

(A) वोल्टमीटर/ Voltmeter
(B) ओममीटर/ Ohmmeter
(C) एम्मिटर/ Ammeter
(D) वोल्ट गेज/ volt gauge

 

2. यदि दो द्रव्यमान, m1 और m2 गति u1 और u2 के साथ गति करते हैं। इन द्रव्यमानों के टकराने के बाद की गति v1 और v2 है। तब, गति के संरक्षण के नियम के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा सही है; –

If two masses, m1 and m2 moving with speed u1 and u2. The speed after the collision of these masses is v1 and v2. Then, which of the following is correct according to law of conservation of momentum; –

(A)m1u1+m2v2=m1u1+m2v2

(B)m1u1+m2u2=m1v1+m2v2

(C)m1u1+m2u2=m1v1+m2v2

(D)m1u2+m2v1=m1v1+m1v2

 

3. निम्नलिखित में से कौन सी मात्रा किसी भी वस्तु के मुक्त गिरने के दौरान स्थिर रहती है?

Which of the following quantity is remains constant during the free fall of any object?

(A) यांत्रिक ऊर्जा/ Mechanical energy
(B) स्थितिज ऊर्जा/ Potential Energy
(C) गतिज ऊर्जा/ Kinetic Energy
(D) कुल ऊर्जा/ Total energy

 

  1. निम्नलिखित में से किस उपकरण आईडी का उपयोग निश्चित स्तर से ऊपर की वस्तु की ऊंचाई को मापने के लिए किया जाता है?

Which of the following device id used to measure the altitude of an object above a fixed level?

(A) हिप्सोमीटर / Hypsometer
(B) स्टेडियोमीटर/ Stadiometer
(C) ऐल्टिमीटर/ Altimeter
(D) ओडोमीटर/ Odometer

 

  1. एक दौड़ती हुई वस्तु 20s में ट्रैक के एक चक्कर को पूरा करती है, यदि ट्रैक की त्रिज्या 200 मीटर है, तो तो उस दौड़ती हुई वस्तु का वेग ज्ञात करे?

A running object completes one circuit of a track in 20s, If the radius of the track is 200 m, then find the velocity of running object?

(A) 0 मी/से/ 0 m/s.
(B) 10 मी/से/ 10 m/s.
(C) 5 मी/से/ 5 m/s.
(D) 20 मी/से/ 20 m/s.

 

  1. किस प्रकार के टकराव को “कुल गति, कुल ऊर्जा और कुल गतिज ऊर्जा संरक्षण” के रूप में परिभाषित किया गया है?

Which type of collision is defined as “Total momentum, the total energy, and the total kinetic energy are conserved”?

(A) इलैस्टिक कॉलिज़न/ Elastic collision
(B) इनिलैस्टिक कॉलिज़न/ Inelastic collision
(C) पूर्ण इलैस्टिक कॉलिज़न/ Completely inelastic collision
(D) पूर्ण इनिलैस्टिक कॉलिज़न/ Completely elastic collision

 

7. किसी वस्तु की कुल ऊर्जा का योग है-

The total energy of an object is the sum of-

(A) यांत्रिक ऊर्जा और संभावित ऊर्जा/ Mechanical energy and Potential Energy
(B) गतिज ऊर्जा और स्थितिज ऊर्जा/ Kinetic Energy and Potential Energy
(C) काइनेटिक ऊर्जा और गुरुत्वाकर्षण बल/ Kinetic Energy and Gravitational Force
(D) गुरुत्वाकर्षण बल और यांत्रिक ऊर्जा/ Gravitational Force and Mechanical energy

 

  1. पुनर्स्थापना के गुणांक को “e” द्वारा दर्शाया जाता है, किस स्थिति में इसका मान e =1 होता है?

The coefficient of restitution is represented by ‘e’, when its value is e=1?

(A) प्रत्यास्थ टक्कर/ Elastic collisions
(B) पदार्थ पर निर्भर होता है/ Depends on the material
(C) अप्रत्यास्थ टक्कर/ Inelastic collisions
(D) सशक्त टक्कर/ Forceful interactions

 

  1. फैला हुआ धनुष ____ का एक अच्छा उदाहरण है। जो तीर को अधिक वेग के साथ आगे बढ़ने में मदद करता है।

The stretched bow is a good example of ____. Which helps the arrow to move forward with greater velocity?

(A) गतिज ऊर्जा/ Kinetic Energy
(B) स्थितिज ऊर्जा/ Potential Energy
(C) यांत्रिक ऊर्जा/ Mechanical Energy
(D) तापीय ऊर्जा/ Thermal Energy

 

  1. एक वस्तु h ऊंचाई से गिर रहा है। कुल ऊंचाई का आधा (h/2) गिरने के बाद, इसके पास होगा-

A body is falling from a height “h”. After it has fallen a height h/2, it will possess-

(A) केवल स्थैतिक ऊर्जा/ Only potential energy
(B) केवल गतिज ऊर्जा/ Only kinetic energy
(C) आधी स्थितिज और आधी गतिज ऊर्जा/ Half potential and half kinetic energy
(D) स्थितिज ऊर्जा और गुरुत्वाकर्षण बल/ Potential energy and gravitational force

 

ANSWERS: – 1(C) 2(C) 3(D) 4(C) 5(A) 6(A) 7(B) 8(A) 9(B) 10(C)

 

Physics revision Test

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.