Physics Quiz on “ENERGY, WORK & Laws” for SSC, Bank Exams 2018-2019

We are providing you with important Physics Questions  SSC CGL   with answers (Hindi/English) based on previous papers very useful for SSC GD, CGL, CHSL, Banking, and Railway Exams, So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Physics Quiz 

 

  1. यदि मैक संख्या 1 से कम है, तो वस्तु (स्रोत) को कहा जाता है –

If Mach number is less than 1 then the body (source) is said to be moving with –

(A) हाइपरसोनिक/ Hypersonic

(B) सबसोनिक/ Subsonic

(C) सुपरसोनिक/ Supersonic

(D) इनमें से कोई नहीं/ None of these

 

  1. हवा में सुपरसोनिक गति के साथ गति करने वाला पिण्ड़ अपने पीछ अशांति का एक शंक्वाकार क्षेत्र छोड़ता है जो लगातार फैलता है। इस तरह की अशांति को कहा जाता है-

A body moving with supersonic speed in air leaves behind it a conical region of disturbance which spreads continuously. Such a disturbance is called –

(A) अपश्रव्य तरंगे/ Infrasonic wave

(B) विद्युत तरंगे/ Electric wave

(C) ध्वनि तरंगे/ Sonic wave

(D) शॉक वेव/ Shock wave

 

  1. सड़क पर बर्फ की तुलना में चलना मुश्किल है क्योंकि

It is difficult to walk on ice than on-road because.

(A) सड़क की तुलना में बर्फ सख्त है/ Ice is harder than road

(B) सड़क बर्फ से सख्त है/ Road is harder than ice

(C) जब हम इसे अपने पैर से दबाते हैं तो बर्फ कोई प्रतिक्रिया नहीं देती है/ Ice does not offer any reaction, when we push it, with our foot

(D) सड़क की तुलना में बर्फ का घर्षण कम होता है/ Ice has a lesser friction than road

 

  1. निम्नलिखित में से कौन ऊष्मा के हस्तांतरण की सबसे धीमी प्रक्रिया है?

Which of the following is the slowest process of heat transfer?

(A) चालन/ Conduction

(B) संवहन/ Convection

(C) विकिरण/ Radiation

(D) सूर्यातप/ Insolation

 

  1. उपरी सतह के जमने पर भी झील का तल कड़ाके की सर्दी में क्यों नहीं जमता है?

Why does the bottom of a lake not freeze in severe winter even when the surface is all frozen?

(A) मछली झील के पानी के तापमान को बढ़ाती है/ The fish increases the temp of lake water

(B) बर्फ की चालकता कम है/ The conductivity of ice is low

(C) पानी के उर्ध्वपातन के कारण/ Because of sublimation of water

(D) झील के तल में पृथ्वी का तापमान अधिक है/ The temperature of the earth at the bottom of the lake is high

 

  1. एक गर्म पदार्थ विकिरण के रूप में ऊष्मा अपने आस-पास के वातावरण में खो देता है। ऊष्मा के नुकसान की दर पर निर्भर करता है-

A hot substance loses heat to its surroundings in the form of heat radiation. The rate of loss of heat depends on the-

(A) परिवेश का दाब/ Pressure of the surroundings

(B) परिवेश का तापमान/ Temperature of the surroundings

(C) पदार्थ और उसके आसपास के तापमान में अंतर/ Temperature difference between the substance and its surroundings

(D) वस्तु और उसके परिवेश का औसत आयतन/ Average volume of the object and its surroundings

 

  1. किसी कार्य को करने के लिए एक निकाय की क्षमता को निम्न रूप में जाना जाता है:

The capacity of a body to do work is known as:

(A) ऊर्जा / Energy

(B) शक्ति/ Power

(C) गति/ Momentum

(D) ताकत/ Strength

 

  1. ___________के कारण गैसों, तरल पदार्थ और पिघली हुई चट्टान के भीतर अधिक संख्या में अणुओं का स्थानांतरण होता है?

________ is the transfer of heat due to bulk movement of molecules within fluids such as gases and liquids, including molten rock?

(A) चालन केवल/ Conduction only

(B) केवल संवहन/ Convection only

(C) विकिरण / Radiation

(D) चालन और संवहन दोनों/ Both conduction and convection

 

  1. फोटोवोल्टिक सेल के उपयोग से सौर ऊर्जा को परिवर्तित करते हुए निम्नलिखित में से कौन सा उत्पादन होता है?

By the use of photovoltaic cell while converting solar energy which of the following is produced?

(A) प्रकाश ऊर्जा / Light energy

(B) विद्युत ऊर्जा/ Electric energy

(C) रासायनिक ऊर्जा/ Chemical energy

(D) ऊष्मा ऊर्जा/ Heat energy

  1. स्वचालित वाहनों में प्रयुक्त हाइड्रोलिक ब्रेक किस नियम का प्रत्यक्ष आभासी अनुप्रयोग है?

Hydraulic brakes used in automatic vehicles is direct virtual application of which law?

(A) पास्कल का नियम/ Pascal’s law

(B) आर्कमिडीज का सिद्धांत/ Archemedes’ principle

(C) चार्ल्स का नियम/ Charles law

(D) बॉयल का नियम/ Boyle’s law

 

 

                                ANSWERS: – 1(B) 2(D) 3(D) 4(A) 5(A) 6(B) 7(A) 8(B) 9(B) 10(A)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.