Physics Quiz Questions Asked in SSC CHSL Previous Paper Hindi/English

Physics Questions Asked in SSC CHSL Previous Papers (Hindi/English)

We are providing you with important Physics Questions  SSC CGL   with answers (Hindi/English) based on previous papers very useful for SSC GD, CGL, CHSL, Banking, and Railway Exams, So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Physics Quiz Questions for SSC CGL, Bank Exams

 

  1. गति में शामिल किसी भी घर्षण के बिना एक ही आयाम में विस्थापन या विस्थापन की दर को कम करने वाले बल को कहा जाता है –

The force causing displacement or reducing the rate of displacement in a single dimension without any friction involved in the motion is called –

(A) संरक्षित बल/ Conservative Force
(B) स्पर्श बल/ Contact force
(C) घर्षण बल/ Frictional force
(D) सामान्य बल/ Normal Force

 

  1. गणितीय रूप से, हूक के नियम को F = – k x के रूप में संक्षेपित किया जा सकता है। जहां ‘k’ स्प्रिंग स्थिरांक है और ‘x’ ______ है।

Mathematically, Hooke’s Law can be summarised as F= – k x. where ‘k’ is the spring constant and ‘x’ is ______.

(A) वेग/ Velocity
(B) विस्थापन/ Displacement
(C) गति/ Speed
(D) दूरी/ Distance

 

  1. किसी विशिष्ट विलयन द्वारा प्रकाश की विशेष तरंग दैर्ध्य के अवशोषण को मापने के लिए निम्नलिखित में से किसका उपयोग किया जाता है?

Which of the following is used to measures the absorbance of particular wavelengths of light by a specific solution?

(A) स्पेक्ट्रोफोटोमीटर/ Spectrophotometer
(B) दीप्तिमापी/ Photometer
(C) वेवमीटर/ Wavemeter
(D) वर्णमापक/ Colorimeter

  1. कौन सा विद्युत उपकरण जो एक प्रत्यावर्ती धारा को केवल एक दिशा में एक धारा में प्रवाहित करने की अनुमति देकर एक प्रत्यक्ष धारा में परिवर्तित करता है, कहलाता है?

Which electrical device that converts an alternating current into a direct one by allowing a current to flow through it in one direction only, is called?

(A) रेक्टिफायर/ Rectifier
(B) डायोड / Diode
(C) ट्रांसफ़ॉरमर/ Transformer
(D) इंटेग्रटेड सर्किट/ Integrated Circuits

 

  1. स्टीरियोस्कोप का आविष्कारक कौन है?

Who is the inventor of the stereoscope?

(A) विलियम फार्टगिल कुक/ William Fothergill Cooke
(B) डेविड ब्रूस्टर/ David Brewster
(C) चार्ल्स व्हीटस्टोन/ Charles Wheatstone
(D) सैमुअल मोर्स/ Samuel Morse

 

  1. यद्यपि विद्युत धारा की एक दिशा है, तथापि यह एक अदिश मात्रा है क्योंकि: –

 Although electric current has a direction it is a scalar quantity because: –

(A) यदि यह स्वयं के समानांतर विस्थापित होता है, तो यह बदल जाता है/ If it displaces parallel to itself, it alters
(B) यह त्रिकोणीय कानून का पालन नहीं करता है/ It does not obey triangular law
(C) इसे त्वरित नहीं किया जा सकता/ It can’t be accelerated
(D) इसका कोई परिमाण नहीं है/ It has no magnitude

 

  1. एक तरल पदार्थ के माध्यम से गिरने पर किसी वस्तु द्वारा प्राप्त अधिकतम वेग कितना होता है?

What is the maximum velocity attainable by an object as it falls through a fluid?

(A) स्थिर गति/ Constant Velocity
(B) टर्मिनल वेलोसिटी/ Terminal velocity
(C) परिवर्तनशील वेग/ Variable Velocity
(D) त्वरित वेग/ Accelerated Velocity

  1. कुएँ से पानी खींचते समय, यदि रस्सी टूट जाती है तो पानी खींचता हुआ मनुष्य पीछे की ओर गिर जाता है जोकि ______ का उदाहरण है।

While drawing water from the well, if the string breaks up the man falls back which is an example of _____.

(A) गतिज ऊर्जा/ Kinetic Energy
(B) जड़त्व/ Inertia
(C) क्रिया-प्रतिक्रिया/ Action-reaction
(D) स्थितिज ऊर्जा/ Potential Energy

 

  1. यदि एक समान द्रव्यमान का शरीर एकसमान गति v के साथ त्रिज्या r के वृत्ताकार पथ पर घूम रहा हो तो आवश्यक केन्द्रक बल क्या है?

What is the required centripetal force if a body of mass m is moving on a circular path of radius r with uniform speed v?

(A) Fc=mv^2⁄r
(B) Fc=mv^2/ 2r
(C) Fc=mv/r
(D)Fc=2mv/r2

 

  1.  यदि 200 न्यूटन का बल 10 सेकंड के लिए किसी वस्तु पर लगाया जाता है, तो संवेग परिवर्तन क्या होगा?

If a force of 200 Newton is applied on an object for 10 seconds, then find the change in momentum?

(A) 2000 न्यूटन-सेकंड/ 2000 Ns
(B) 20 न्यूटन/सेकंड/ 20 N/s
(C) 200 न्यूटन/सेकंड/ 200 N/s
(D) 200 न्यूटन-सेकंड/ 200 Ns

 

ANSWERS: – 1(A) 2(B) 3(D) 4(A) 5(C) 6(B) 7(B) 8(C) 9(A) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.