Mughal Empire: Important Questions with Answers

Mughal Empire: Important Questions with Answers

Mughal Empire Important Questions with Answers

General Awareness Questions and Answers or GK important Questions with Answers for SSC CGL 2018 Exam from the chapter Mughal Empire here you get information about IPL Match Prediction .

1. Who was the last ruler of Mughal Empire?
Ans: Bahadur Shah Jafar-II.

2. By which name Akbar used to address Jahangir?
Ans: Akbar used to address Jahangir by the name of ‘Shaikhu Baba’.

3. What title was assumed to Aurangzeb?
Ans: The title of Alamgir was assumed to Aurangzeb.

4. Who was the founder of the Mughal Empire?
Ans: Babur was the founder of the Mughal Empire.

5. What was the full name of Babur?
Ans: Zahir-ud-din Muhammad was the full name of Babur.

6. What was the full name of Jahangir?
Ans: Muhammad Sultan Salim was the full name of Jahangir.

7. Who started Din-i-Ilahi ?
Ans: Din-I-Ilahi was started by Akbar in 1582.

8. Who was the successor of Akbar?
Ans: Jahangir was the successor of Akbar.

9. Who lost the first battle of Panipat?
Ans: Ibrahim Lodi lost the first battle of Panipat.

10. When was the first battle of Panipat fought?
Ans: The first battle of Panipat was fought in 1526.

11.Where did Akbar set up an Ibadatkhana?
Ans: Akbar set up an Ibadatkhana at Fatehpur Sikri.

12. Who wrote Baburnama?
Ans: Babur

13. What was the full name of Akbar?
Ans: Jalaluddin Muhammad Akbar.

14. What was the full name of Humanyun?
Ans: Nasir-ud-din Muhammad Humanyun was the full name of Humanyun.

15. Who was known as an ‘engineer king’?
Ans: Shah Jahan was known as an ‘engineer king’.

16. Where did Humanyun take shelter when he ran away from India?
Ans: Humanyun took shelter in Iran when he ran away from India.

17. Who defeated Mughals and captured Agra and Delhi under the rule of Bairam Khan?
Ans: Hemu Vikramaditya

18. Who was the successor of Sher Shah Suri?
Ans: Sikandar Suri was the successor of Sher Shah Suri.

19. How did Humanyun die?
Ans: Humanyun died to slipping from his library building.

20. Where did Humanyun die?
Ans: Humnyun died at Delhi.

See here also

Indian states with international borders

Current Affair 2019

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.