Modern Indian History GK Quiz Questions for SSC, Bank Exam (Hindi/English)

 

In this post, we are providing you the SSC History Important Question & Answer in India. This is the part of Static GK and generally asked SSC, Bank, Railway, UPSC, etc.

 

 GK Quiz Questions

 

  1. काबुलियात और पट्टा को बस्ती के उपकरणों के रूप में ______ के शासनकाल में शुरू किया गया था।

Kabuliyat and Patta as instruments of the settlement were introduced during the reign of ______.

(A) ग़यासुद्दीन महमूद शाह/ Ghiyasuddin Mahmud Shah

(B) सिकंदर लोदी/ Sikandar Lodi

(C) शेरशाह सूरी/ Pathan Sultan Sher Shah Suri

(D) शाहजहाँ/ Shah Jahan

 

  1. हर्षवर्धन द्वारा संस्कृत में लिखे गए नाटकों में से कौन सा सही क्रम है?

Which among the following is the correct set of the plays written by Harshavardhan in Sanskrit?

(A) मालविकाग्निमित्रम्, विक्रमोर्वशीयम् और अभिज्ञानशाकुन्तलम/ Malavikagnimitram, Vikramorvashiiyam and Abhijñanasakuntalam

(B) स्वप्ना वासवदत्तम्, पञ्चत्र और प्रतिज्ञं युगन्धरायणम्/ SvapnaVasavadattam, Pancharatra and PratijnaYaugandharayaanam

(C) नागानंद, प्रियदर्शिका और रत्नावली/ Nagananda, Priyadarshika and Ratnavali.

(D) मालविकाग्निमित्रम और प्रियदर्शिका/ Malavikagnimitram and Priyadarshika

  1. जलियांवाला बाग में हुए नरसंहार से ठीक पहले निम्नलिखित में से कौन सी घटना घटी?

Which among the following events took place immediately before the massacre at JallianwallaBagh?

(A) बंगाल का विभाजन/ Partition of Bengal

(B) एल्बेर्ट बिल/ llbert Bill

(C) रौलट एक्ट का पारित होना/ Passage of the Rowlatt Act

(D) मिंटो-मॉर्ले रिफॉर्म्स/ Minto-Morley Reforms

  1. ग़दर पत्रिका निम्नलिखित में से किस भाषा में पहली बार प्रकाशित हुआ था?

In which of the following languages was the Ghadar Journal was first published?

(A) उर्दू/ Urdu

(B) अंग्रेजी/ English

(C) फ़ारसी/ Farshi

(D) पंजाबी/ Punjabi

 

  1. निम्नलिखित शासकों में से किसने अपने सिक्कों पर देवी लक्ष्मी की आकृति अंकित की थी और उनका नाम देवनागरी अक्षरों में अंकित किया था?

Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters?

(A) मुहम्मद गजनी/ Muhammad Ghazni

(B) मुहम्मद गोरी/ Muhammad Ghori

(C) मुहम्मद बिन तुगलक/ Muhammad Bin Tughlaq

(D) इल्तुतमिश/ Iltutmish

 

  1. अशोक के शिलालेखों के अनुसार, निम्नलिखित में से किस स्थान को कर मुक्त घोषित किया गया और केवल 1/8 वें भाग को कर योग्य घोषित किया गया?

As per Asoka’s inscriptions, which among the following place was declared tax free and proclaimed only 1/8th part is taxable?

(A) कुशीनगर/ Kushinagar

(B) लुम्बिनी/ Lumbini

(C) काठमांडू / Kathmandu

(D) सारनाथ/ Sarnath

 

  1. पुस्तक “भारतीय विद्रोह के कारण” किसके द्वारा लिखी गई है?

The Book “Causes of Indian revolt” is written by?

(A) कार्ल मार्क्स/ Karl Marx

(B) दादाभाई नौरोजी/ Dadabhai Naoroji

(C) आर.सी. मजूमदार/ R. C. Mazumdar

(D) सईद अहमद खान/ Sayed Ahmad Khan

 

  1. निम्नलिखित में से कौन मुगल सम्राटों के काल में न्याय में सर्वोच्च अधिकारी के रूप में नियुक्त किया गया था?

Who among the following was appointed as the supreme authority of injustice during the era of Mughal Emperors?

(A) काजी-उल-कुजात/ Qazi-ul-Quzat

(B) काजी-उल-हाजत/ Qazi-ul-Hazat

(C) काजी-फैज-उल-इस्लाम / Qazi-Faiz-ul-Islam

(D) काजी-उल-मुल्क/ Qazi-ul-Mulk

 

  1. 1939 के प्रसिद्ध त्रिपुरी सत्र में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष कौन चुने गए?

Who was elected the President of the Indian National Congress in the famous TripuriSession of 1939?

(A) दादाभाई नौरोजी/ DadabhaiNaoroji

(B) महात्मा गांधी/ Mahatma Gandhi

(C) सुभाष चंद्र बोस/ Subhash Chandra Bose

(D) मौलाना अबुल कलाम आज़ाद/ MaulanaAbulKalam Azad

 

  1. निम्नलिखित में से किसने वर्नाकुलर प्रेस अधिनियम की शुरुआत की?

Who among the following introduced the Vernacular Press Act?

(A) लॉर्ड विलियम बेंटिक / Lord William Bentinck

(B) रॉबर्ट क्लाइव/ Robert Clive

(C) लॉर्ड लिटन/ Lord Lytton

(D) लॉर्ड रिपन/ Lord Ripon

ANSWERS: – 1(C) 2(C) 3(C) 4(A) 5(B) 6(B) 7(D) 8(A) 9(C) 10(C)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.