Mauryan Empire: Important Questions & Answers

Mauryan Empire: Important Questions & Answers

Important GK Questions with Answers of Mauryan Empire. In this lesson we have discussed important questions on Mauryan Empire for SSC CGL, MTS, CHSL, CPO, Railway, Bank PO etc.

1. The founder of Mauryan Dynasty was, –

Answer: Chandragupta Maurya

2. Who earned the title of the Liberator?

Answer: Chandragupta Maurya

3. Who wrote Mudra Rakshas?

Answer: Vishakhadatta

4. Which was the famous education center of Mauryan period?

Answer: Takshasila

5. Which king is known as ‘Constantine of Buddhism‘?

Answer: Ashoka

6. Kalinga now known as –

Answer: Orissa

7. The Ashoka pillar at Allahabad provides information about the reign of which king?

Answer: Chandragupta II

8. Megastheneses visited India during the reign of

Answer: Chandragupta Maurya

9. ‘Indica‘ was written in which language?

Answer: Greek

10. The ambassador of Selecus in the court of Chandragupta Maurya was –

Answer: Megasthenese

11. Who earned the title ‘Aritraghata‘?

Answer: Bindusara

12. Which last Nanda ruler killed by Chandragupta Maurya?

Answer: Dhana Nanda

13. What was the capital city of Chandragupta Maurya?

Answer: Patliputra

14. Under whose influence Chandragupta Maurya embraced Jainisim?

Answer: Bhadrabahu, a renowned Jain Muni

15. Whom Bindusara sent to Taxila to crush the revolt?

Answer: Ashoka

16. What was the language of the common masses during Mauryan Empire?

Answer: Pali

17. What was the real name of Chanakya?

Answer: Vishnugupta, he was also known as Kautilya

18. By which name Bindusara was known to the Greeks.

Answer: Amitrochates

19. To whom Seleucus’ daughter was married?

Answer: Chandragupta Maurya

20. Which coins were in practice during the reign of Mauryan period?

Answer: Pann, which was made of silver


Related Posts:

Delhi Sultanate: GK Questions with Answers

GK Questions with answers on Ancient History

Indus Valley Civilization: Important Questions & Answers

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.