List of Major Dams in India for SSC ,Railway & Bank Exams (Hindi/English)

List of Major Dams in India for SSC , Railway & Banking Exams (Hindi/English)

 

We are providing the compiled a list of questions of the static GK asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams. (Largest, Longest, Highest and Smallest in India)

 

General Knowledge Quiz 

 

  1. तिहरी बाँध किस नदी पर तथा किस राज्य में स्थित है?

Tehri Dam is situated at which river, and in which state?

(A) गंगा, उत्तर प्रदेश /Ganga, Uttar Pradesh

(B) भागीरथी, उत्तराखण्ड/Bhagirathi, Uttarakhand

(C) कृष्णा, महाराष्ट्र / Krishna, Maharashtra

(D) झेलम, जम्मू तथा कश्मीर/ Jhelum, Jammu and Kashmir

 

  1. भाखड़ा नाँगल बाँध किस नदी पर तथा किस राज्य में स्थित है?

BhakraNangal Dam is situated at which river, and in which state?

(A) सतलुज, हिमाचल प्रदेश/ Sutlej, Himachal Pradesh

(B) रामगंगा, उत्तराखण्ड/ Ramganga, Uttarakhand

(C) यमुना, उत्तर प्रदेश/ Yamuna, Uttar Pradesh

(D) कावेरी, आंध्र प्रदेश/ Kaveri, Andhra Pradesh

 

  1. सरदार सरोवर बाँध किस नदी पर तथा किस राज्य में स्थित है?

Sardar Sarovar dam is situated at which river, and in which state?

(A) चंबल, राजस्थान/ Chambal, Rajasthan

(B) क्षिप्रा, महाराष्ट्र/ Shipra, Maharashtra

(C) गोमती, उत्तर प्रदेश/ Gomti, Uttar Pradesh

(D) नर्मदा, गुजरात/ Narmada, Gujarat

 

  1. हीराकुंड बाँध किस नदी पर तथा किस राज्य में स्थित है?

Hirakud dam is situated at which river, and in which state?

(A) महानदी, उडीसा/ Mahanadi, Orissa

(B) ब्यास, जम्मू तथा कश्मीर/ Beas, Jammu and Kashmir

(C) गोदावरी, महाराष्ट्र / Godavari, Maharashtra

(D) पेरियार, केरल/ Periyar, Kerala

 

  1. नागार्जुन सागर बाँध किस नदी पर तथा किस राज्य में स्थित है?

Nagarjunasagar dam is situated at which river, and in which state?

(A) ब्यास, जम्मू तथा कश्मीर/ Beas, Jammu and Kashmir

(B) गोदावरी, महाराष्ट्र/ Godavari, Maharashtra

(C) कृष्णा, तेलंगाना/ Krishna, Telangana

(D) कावेरी, तमिलनाडु/ Kaveri, Tamilnadu

 

  1. निम्नलिखित में से किस भू-भाग में मशरूम चट्टानें ’पाई जाती हैं?

In which of the following landforms are ‘Mushroom rocks’ found?

(A) रेगिस्तान/  Desert

(B) डेल्टा/ Delta

(C) ग्लेशियल मोराइन / Glacial moraine

(D) समुद्र की गुफा/ Sea cave

 

  1. टकलामकन रेगिस्तान स्थित है-

Taklamakan Desert is situated in

(A) पश्चिमी एशिया/ Western Asia

(B) अफ्रीका में सहारा का दक्षिणी किनारा/ The southern fringe of Sahara in Africa

(C) उत्तरी अमेरिका/ North America

(D) मध्य एशिया/ Central Asia

 

  1. निम्नलिखित में से कौन समप्राय मैदान (पेनप्लेन्स) के उदाहरण हैं?
  2. मध्य रूस 2. पेरिस बेसिन
  3. पूर्वी इंग्लैंड 4. ऊपरी मिसिसिपी बेसिन       

निम्नलिखित कूटों की सहायता से सही उत्तर का चयन कीजिए-         

Which of the following are examples of peneplains?

  1. Central Russia 2. Paris Basin
  2. Eastern England 4. Upper Mississippi Basin

Select the correct answer using the codes given below:

(A) केवल 1 और 2/ 1 and 2 only

(B)केवल 2 और 3/ 2 and 3 only

(C) केवल 1 और 4/ 1 and 4 only

(D) केवल 1, 3 और 4/ 1, 3 and 4 only

 

  1. भारत का सबसे पुराना तेल क्षेत्र है

 The oldest oil field in India is

(A) बॉम्बे हाई, महाराष्ट्र/ Bombay High, Maharashtra

(B) अंकलेश्वर, गुजरात/ Ankleshwar, Gujarat

(C) नवगाम, गुजरात/ Navagam, Gujarat

(D) डिगबोई, असम/ Digboi, Assam

 

  1. बिहार का डालमियानगर किसके लिए प्रसिद्ध है-

Dalmianagar of Bihar is famous for-

(A) रेशम/ Silk

(B) सीमेंट/ Cement

(C) चमड़ा  / Leather

(D) जूट/ Jute

 

ANSWERS: – 1(B) 2(A) 3(D) 4(A) 5(C) 6(A) 7(D) 8(A) 9(D) 10(B)

 

Static GK: Important dams in India

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.