Indian Polity Quiz Questions for SSC, Bank & Railway Exams (Hindi/English)

We are providing you with important Polity Questions not only for SSC CGL  but also for other exams like SSC & Railways Bank GK  quiz which contains Previous Years’ & Expected Questions with answers in Hindi/English. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

General Awareness Quiz Set 2

 

 

 

  1. निम्नलिखित में से किसने रोलिंग प्लानका सुझाव दिया?

Who among the following suggested the ‘Rolling Plan’?

(A) जॉन डब्ल्यू. मिलर/ John W. Miller

(B) डी. टी. लकड़वाला/D. T. Lakdawala

(C) गुन्नार मिर्डल/ Gunnar Myrdal

(D) सुखमय चक्रवर्ती/ Sukhmay Chakarborty

 

  1. किस संविधान संशोधन के द्वारा सरकारी नौकरियों और शैक्षणिक संस्थानों में सामान्य श्रेणी के उम्मीदवारों के बीच आर्थिक रूप से कमजोर वर्गों को 10% आरक्षण दिया गया है?

By which constitution amendment act Economically Weaker Sections among General Category candidates in government jobs and educational institutions get 10% reservation?

(A) 103 वाँ संविधान संशोधन अधिनियम, 2019/ 103rd Constitution Amendment Act, 2019

(B) 130 वां संविधान संशोधन अधिनियम, 2019/ 130th Constitution Amendment Act, 2019

(C) 113 वां संविधान संशोधन अधिनियम, 2019/ 113th Constitution Amendment Act, 2019

(D) 132 वां संविधान संशोधन अधिनियम, 2019/ 132th Constitution Amendment Act, 2019

 

  1. हाल ही में जनधन दर्शकमोबाइल एप किसने लॉन्च किया है?

Who recently launched ‘Jan DhanDarshak’ Mobile App?

(A) नरेंद्र मोदी/ Narendra Modi

(B) रामनाथ कोविंद/ Ramnath Kovind

(C) राजनाथ सिंह/ Rajnath Singh

(D) अरुण जेटली/ ArunvJaitley

 

  1. भारत में किस राज्य की औसत प्रति व्यक्ति आय सबसे अधिक है?

Which state has the highest average per capita income in India?

(A) केरल/ Kerala

(B) महाराष्ट्र/ Maharashtra

(C) गोवा/ Goa

(D) राजस्थान/ Rajasthan

 

  1. भारत में किस राज्य की औसत प्रति व्यक्ति आय सबसे कम है?

Which state has the lowest average per capita income in India?

(A) छत्तीसगढ/ Chhattisgarh

(B) बिहार/ Bihar

(C) उत्तर प्रदेश/ Uttar Pradesh

(D) ओडिशा/ Odisha

 

  1. केंद्रीय सांख्यिकीय संगठन द्वारा भारत में पहली आर्थिक जनगणना कब की गई थी?

When was the first economic census done in India by Central Statistical Organization?

(A) 1942

(B) 1977

(C) 1991

(D) 2013

 

  1. _________ अर्थव्यवस्था की सबसे बड़ी विशेषता यह है कि इस प्रकार की अर्थव्यवस्था में निजी तथा सार्वजनिक क्षेत्र साथसाथ कार्य करते है?

The biggest feature of the ____________ economy is that private and public sector work together in this kind of economy?

(A) मिश्रित/ Mixed

(B) समाजवादी/ Socialist

(C) पूँजीवादी/ Capitalist

(D) उपरोक्त सभी/ All of the above

 

  1. तेंदुलकर समिति का गठन क्यों किया गया?

Why was the ‘Tendulkar Committee’ constituted?

(A) बेरोजगारी को मापने के लिए/ To measure unemployment

(B) विकास दर को मापने के लिए/ To measure growth rate

(C) गरीबी को मापने के लिए/ To measure poverty

(D) कृषि उपज को मापने के लिए/ To measure agricultural produce

 

  1. भारत में सार्वजनिक क्षेत्र के बैंक दिवस किस तारीख को मनाया गया?

The save Public sector banks day was celebrated on which date in India?

(A) 15 जुलाई/ 15 July

(B) 19 जुलाई/ 19 July

(C) 24 जुलाई/ 24 July

(D) 29 जुलाई/ 29 July

 

  1. वाणिज्यिक पत्र निम्नलिखित में से किस ऋण का एक स्रोत है

Commercial paper is source of credit for which one of the following-

(A) कॉर्पोरेट उद्योग/ Corporate Industry

(B) लघु उद्योग/ Small Industry

(C) वाणिज्यक बैंक/ Commercial Bank

(D) विदेशी बैंक/ Foreign Bank

 

ANSWERS: – 1(C) 2(A) 3(D) 4(C) 5(B) 6(B) 7(D) 8(C) 9(B) 10(A)

 

For Set 1 Click Here 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.