Indian Polity Quiz Questions for SSC, Bank & Railway Exams (Hindi/English)

We are providing you with important Polity Questions not only for SSC CGL  but also for other exams like SSC & Railways Bank GK  quiz which contains Previous Years’ & Expected Questions with answers in Hindi/English. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

General Awareness Quiz

 

 

  1. निम्नलिखित किस केंद्र शासित राज्य में प्रशासक होता हैं वहां पर उप राज्यपाल का पद नहीं होता है?

In which of the following Union Territories there are administrators, where there is no post of Lieutenant Governor?

 

(A) दिल्ली/ Delhi

(B) पुदुचेरी/ Puducherry

(C) लक्षद्वीप/ Lakshadweep

(D) अंडमान निकोबार/ Andaman Nicobar

 

  1. 74 वां संशोधन अधिनियम (1992) __________ से संबंधित है।

74th Amendment Act (1992) is related to _________.

(A) कावेरी जल प्राधिकरण का कार्य/ Function of the Kaveri water Authority

(B) राज्य वित्त आयोग का कार्य।/ The function of the state Finance commission.

(C) भारत के एनआईटीआईयोग की संरचना/ Structure of the NITI aayog  of India

(D) नगरपालिका/Nagarpalika

 

 

  1. संविधान के निम्नलिखित संशोधनों में से किसके द्वारा, गोवा, दमन और दीव के क्षेत्रों को भारतीय संविधान में शामिल किया गया था?

By which among the following amendments of the constitution, the territories of Goa, Daman and Diu were incorporated in the Indian constitution?

(A) 10 वां संविधान संशोधन अधिनियम, 1961/ 10th Constitution Amendment Act, 1961

(B) 12 वां संविधान संशोधन अधिनियम, 1962/ 12th Constitution Amendment Act, 1962

(C) 14 वां संविधान संशोधन अधिनियम, 1962/ 14th Constitution Amendment Act, 1962

(D) उपरोक्त सभी/ All of the above

  1. 1905 में लॉर्ड कर्जन द्वारा किया गया बंगाल का विभाजन कब तक बना रहा?

The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until

(A) द्वतीय विश्वयुद्ध तक/ The Second World War

(B) सम्राट जॉर्ज पंचम द्वारा दिल्ली में 1911 के शाही दरबार में कर्जन के अधिनियम को निराकृत किये जाने तक/ King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Durbar in Delhi in 1911

(C) महात्मा गाँधी द्वारा अपना भारत छोडो आन्दोलन आरम्भ करने तक/ Gandhiji launched his Quit India Movement

(D) भारत के 1947 में हुए विभाजन तक/ the Partition of India in 1947

 

  1. भारत में एक कानून अधिकारी के लिए दूसरा सर्वोच्च रैंक कौन है?

Who is the second-highest rank for a law officer In India?

(A) सॉलिसिटर जनरल/ Solicitor General

(B) अटॉर्नी जनरल/ Attorney General

(C) महाधिवक्ता/ Advocate General

(D) कानून मंत्री/ Law Minister

 

  1. भारतीय संविधान में कितने भाग हैं?

Indian Constitution contains how many Parts?

(A) 12 भाग/ Twelve Parts

(B) 22भाग/ Twenty-two Parts

(C) 8 भाग/ Eight Parts

(D) 24 भाग/ Twenty-Four Parts

 

  1. संसद के किस सदन में सबसे पहले धन विधेयक पेश किया जा सकता है?

Money bill can be introduced first in which house of Parliament?

(A) केवल लोकसभा में/ Only in LokSabha

(B) केवल राज्य सभा में/ Only in RajyaSabha

(C) लोकसभा और राज्यसभा दोनों में/ Both in LokSabha and RajyaSabha

(D) या तो लोकसभा में या राज्यसभा में/ Either in LokSabha or in RajyaSabha

 

  1. किस संविधान संशोधन द्वारा दिल्ली एवं पांडिचेरी विधानसभाओं के निर्वाचित सदस्यों को राष्ट्रपति के निर्वाचक मंडल में शामिल कर लिया गया?

By which constitution amendment the elected members of Delhi and Pondicherry Legislatures were included in the President’s Electoral College?

(A) 42 वें संविधान संशोधन अधिनियम,1976/ 42nd Constitution Amendments Act, 1976.

(B) 70 वें संविधान संशोधन अधिनियम,1992/ 70th Constitution Amendments Act, 1992.

(C) 86 वें संविधान संशोधन अधिनियम,2002/ 86th Constitution Amendment Act, 2002.

(D) 124 वें संविधान संशोधन अधिनियम,2019/ 124th Constitution Amendments Act, 2019

 

  1. निम्नलिखित में से किसे भारत सरकार के मुख्य कानून अधिकारी के रूप में भी जाना जाता है?

Which among the following is also known as chief law officer of Government of India?

(A) भारत के मुख्य न्यायाधीश/ Chief Justice of India

(B) नियंत्रक और महालेखा परीक्षक/ Comptroller and Auditor General

(C) भारत के महान्यायवादी/ Attorney General of India

(D) भारत के सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश/ Judge of Supreme Court of India

 

  1. लक्षद्वीप का उच्च न्यायालय भारत के किस राज्य में स्थित है?

 Lakshadweep’s High Court is located in which state of India?

(A) तमिलनाडु/ Tamil Nadu

(B) केरल/ Kerala

(C) आंध्र प्रदेश/ Andhra Pradesh

(D) कर्नाटक/ Karnataka

ANSWERS: – 1(C) 2(D) 3(B) 4(B) 5(A) 6(B) 7(A) 8(B) 9(C) 10(B)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.