Indian Polity Questions asked in SSC CGL 2018/2017 (Hindi/Eng)

We are providing you with important Polity Questions not only for SSC CGL  but also for other exams like SSC & Railways Bank GK  quiz which contains Previous Years’ & Expected Questions with answers in Hindi/English. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Indian Polity Quiz Questions 2018/2019/2020

 

  1. किस वर्ष, ईस्ट इंडिया कंपनी ने मुगलों की संधि के साथ इलाहाबाद पर हस्ताक्षर किए, जिससे उन्हें बंगाल, उड़ीसा और बिहार से भी कर जमा करने की अनुमति मिली?

In which year, the East India Company signed with the Mughals the Treaty of Allahabad, which allowed them to collect taxes from Bengal, Orissa, and also Bihar?

(A) 1845
(B) 1765
(C) 1685
(D) 1535

  1. 1789 से 1792 तक, अंग्रेजों के खिलाफ तीसरा एंग्लो-मैसूर युद्ध किसने लड़ा था?

From 1789 to 1792, Who fought the third Anglo-Mysore war against the British?

(A) हैदर अली/ Hyder Ali
(B) टीपू सुल्तान/ Tipu Sultan
(C) अहमद शाह दुर्रानी/ Ahmad Shah Durrani
(D) औरंगजेब/ Aurangzeb

 

  1. किस राज्य में लॉर्ड क्लाइव ने पहली बार सरकार या दोहरी प्रशासन की दोहरी प्रणाली शुरू की?

In which state, Lord Clive introduced the Dual System of Government or Dual Administration for the first time?

(A) बंगाल/ Bengal
(B) मद्रास/ Madras
(C) दिल्ली/ Delhi
(D) बंबई/ Bombay

 

  1. ब्रिटिश साम्राज्य के विस्तार के लिए ब्रिटिश भारत में “डॉक्ट्रिन ऑफ़ लैप्स” नीति का प्रस्ताव किसने दिया?

Who Introduced the policy “Doctrine of Lapse” in British India to expand the British empire?

(A) सर जॉन शोर/ Sir John Shore
(B) लॉर्ड वैलेस्ली/ Lord Wellesley
(C) सर जॉर्ज बार्लो/ Sir George Barlow
(D) लॉर्ड डलहौजी/ Lord Dalhousie

 

  1. दिल्ली तोमर राजपूतों के अधीन हुई पहली राजधानी बनी। बारहवीं शताब्दी में तोमर किसके द्वारा पराजित हुए थे?

Delhi became the first capital under the TomaraRajputs. In twelfth-century Tomara was defeated by whom?

(A) परमार वंश/ Paramaradynasty
(B) चालुक्य वंश/ Chalukya dynasty
(C) चौहान वंश/ Chauhans dynasty
(D) सैय्यद वंश/ Sayyid dynasty

 

  1. गांधीजी और भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस ने अंग्रेजों के खिलाफ “भारत छोड़ो आंदोलन” कब शुरू किया था?

When was Gandhiji and Indian National Congress launched the “Quit India Movement” against Britishers?

(A) 31 दिसंबर 1943/31st of December 1943
(B) 8 अगस्त 1942/ 8th of August 1942
(C) 26 जनवरी 1944/ 26th of January 1944
(D) 16 अप्रैल 1946/ 16th of April 1946

 

  1. चौरी-चौरा दंगो के कारण महात्मा गांधी ने निम्न में से कौन से आंदोलन का अंत किया?

Which of the following movements was ended by Mahatma Gandhi due to the Chauri-Chaura riots?

(A) असहयोग आंदोलन/ Non-Cooperation Movement
(B) होम रूल आंदोलन/ Home Rule Movement
(C) स्वदेशी आंदोलन/ Swadeshi Movement
(D) सत्याग्रह आंदोलन/ Satyagraha Movement

 

  1. डॉ अम्बेडकर और महात्मा गाँधी के बीच कौन सी संधि दबे-कुचले वर्ग के लिए चुनावी सीटें आरक्षित करने का समझौता था?

Which pact was an agreement between Dr. Ambedkar and Mahatma Gandhi to reserve electoral seats for depressed classes?

(A) लखनऊ संधि/ LucknowPact
(B) बंबई संधि/ Bombay Pact
(C) पूना पैक्ट/ Poona Pact
(D) मद्रास संधि/ Madras Pact

 

  1. वेदों में सबसे पुराने माने जाने वाले ऋग्वेद में, श्लोकों की अधिकतम संख्या को किसकी स्मृति में लिखा गया है?

In the Rigveda, which is considered to be the oldest among the Vedas, the maximum number of shlokas is written in whose memory?

(A) ब्रह्मा/ Brahma
(B) इंद्र/ Indra
(C) विष्णु/Vishnu
(D) सूर्य/ Surya

 

  1. गोत्र” शब्द का उल्लेख सर्वप्रथम किस वेद में मिलता है?

The word “Gotra” is mentioned in which Veda for the first time?

(A) सामवेद/ Samaveda
(B) यजुर्वेद/ Yajurveda
(C) अथर्ववेद/ Atharvaveda
(D) ऋग्वेद/ Rigveda

 

ANSWERS: – 1(B) 2(B) 3(A) 4(D) 5(C) 6(B) 7(A) 8(C) 9(B) 10(D)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.