Indian Economy & General Knowledge Quiz Questions Hindi/English

We are providing To 10  important Economy Quiz Questions, it will help you to score well in the GA section. Economy General Knowledge questions asked in many competitive exams and it is also important for SSC, Railway, and Banking exams.

 

 Economy Quiz (Hindi/English)

 

 

  1. असंगठित क्षेत्र के श्रमिक 60 वर्ष की आयु के बाद ________ रूपये पी.एम. श्रमयोगी मान धन योजना से लाभ अर्जित करेंगे?

Workers from the unorganized sector will earn ___ rupees after the age of 60 years under the scheme ofPradhan Mantri Shram Yogi Mandhan?

(A) 2000

(B) 3000

(C) 5000

(D) 6000

 

  1. भारत में बैंकों द्वारा प्राथमिक क्षेत्र ऋणदान से तात्पर्य किसको ऋण देने से है?

Which is the primary sector lending by banks in India?

(A) कृषि क्षेत्र/ Agricultural sector

(B) लघु (माइक्रो) एवं छोटे उद्यम/ Small (micro) and medium enterprises

(C) दुर्बल वर्ग/ Weaker section

(D) उपर्युक्त सभी/ All of the above

 

  1. सुन्दर राजन समिति का सम्बन्ध किससे है?

Sunder Rajan committee is related to which of the following?

(A) सूती वस्त्र/ Cotton clothes

(B) पेट्रोलियम/ Petroleum

(C) कृषि क्षेत्र/ Agricultural sector

(D) सार्वजनिक वितरण प्रणाली/ Public distribution system

 

  1. विशेष आर्थिक जोन अधिनियम भारतीय संसद द्वारा किस वर्ष पारित किया गया?

In which year Special Economic Zones Act was passed by the Parliament of India?

(A) 2005

(B) 2009

(C) 2014

(D) 2019

 

  1. ब्रॉडकास्ट ऑडियंस रिसर्च काउंसिल ऑफ इंडिया की स्थापना कब हुई थी?

When was the Broadcast Audience Research Council of India Established?

(A) 2005

(B) 2010

(C) 2015

(D) 2018

 

  1. विश्व इस्पात संघ की रिपोर्ट के अनुसार क्रूड़ स्टील का सबसे बड़ा उत्पादक देश कौन सा है?

According to the World Steel Association report, which is the largest producer of crude steel.

 

(A) भारत/ India

(B) अमेरिका/ America

(C) चीन/ China

(D) जापान/ Japan

 

  1. विश्व इस्पात संघ एक गैर लाभकारी संगठन है, इसका मुख्यालय स्थित है?

World Steel Association is a non-profit organization; its headquarters is located in-

(A) बीजिंग/ Beijing

(B) नई दिल्ली/ New Delhi

(C) न्यूयार्क/ New York

(D) ब्रुसेल्स/ Brussels

  1. केन्द्रीय मंत्रिमण्डल ने GST अपीलीय ट्रिब्यूनल की स्थापना को मंजूरी दी है, यह किनके मध्य विवाद निपटाने की प्रथम साझा फोरम के रूप में कार्य करेगा

The Union Cabinet has approved the establishment of the GST Appellate Tribunal, which will act as the first shared forum to settle disputes between-

(A) केन्द्र व राज्य/ Central and state

(B) वित्त मंत्रालय व गृह मंत्रालय/ Ministry of Finance and Home Affairs

(C) दोनो/ Both

(D) कोई नहीं/ None

 

  1. ब्लूमबर्ग नवोन्मेष सूचकांक 2019 में सबसे अधिक नवोन्मेषी देशों की सूची में भारत का स्थान है?

The Bloomberg Innovation Index is India’s place in the list of the most innovative countries in 2019?

(A) 45वां/ 45th

(B) 49वां/ 49th

(C) 52वां/ 52nd

(D) 54वां/ 54th

 

  1. सैंटियागो किसकी राजधानी है-S

 Santiago is the capital of –

(A) कांगो/ Congo

(B) क्यूबा/ Cuba

(C) क्रोएशिया/ Croatia

(D) चिली/ Chile

 

ANSWERS: – 1(B) 2(B) 3(B) 4(A) 5(B) 6(C) 7(D) 8(D) 9(C) 10(D)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.