Important History Questions For SSC Exams 2020: 12th November

In this post, we are providing you the SSC History Important Question & Answer in India. This is the part of Static GK and generally asked SSC, Bank, Railway, UPSC, etc. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Indian History Quiz

 

 

1.लोदी राजवंश का सबसे प्रमुख शासक कौन था, जिसने आगरा शहर की स्थापना की?

Who was the most prominent ruler of the Lodi Dynasty, founded Agra city?

(A) सिकंदर लोदी/Sikander Lodi

(B) इब्राहिम लोदी/ Ibrahim Lodi

(C) हलोल लोदी/ Bahlul Lodi

(D) नसरुद्दीन लोदी/ Nasaruddin Lodi

ANSWERS: – 1(A)

 

2.अकबर की जीवनी अकबरनामा फारसी में ______ द्वारा लिखी गई थी।

Akbar’s biography Akbarnama was written by ______ in Persian.

(A) अबुल फजल/ Abu’l-Fazl ibn Mubarak

(B) अकबर/ Akbar

(C) अब्दुल रहीम खान-ए-खाना/ Abdul Rahim Khan-I-Khana

(D) बीरबल/ Birbal

Ans: 2(A) 

 

3. 326 ईसा पूर्व में हाईडेस्पीज की लड़ाई किन के मध्य लड़ी गई थी?

The Battle of Hydaspes was fought between whom in 326 BC?

(A) सिकंदर महान और राजा पोरस/ Alexander the Great and King Porus

(B) सिकंदर महान और चंद्रगुप्त मौर्य/ Alexander the Great and Chandragupta Maurya

(C) सिकंदर महान और बिन्दुसार / Alexander the Great and Bindusara

(D) अशोक और सिकंदर महान/ Ashoka and Alexander the Great

Ans: 3(A) 

 

   4.   मराठा राज्य के दूसरे संस्थापक के रूप में किसे जाना जाता है?

Who is known as the Second founder of the Maratha State?

(A) बालाजी बाजीराव द्वितीय/ BalajiBaji Rao II

(B) बालाजी विश्वनाथ/ BalajiVishwanath

(C) बालाजी बाजीराव/ BalajiBaji Rao

(D) रघुनाथराव/Raghunathrao

Ans: 4(B)

 

  1.  किस वर्ष शिवाजी महाराज का रायगढ़ में राज्याभिषेक हुआ और वह “छत्रपति” बने?

In which year Shivaji Maharaj was crowned in Raigad and became “Chhatrapati”?

(A) 1672

(B) 1656

(C) 1680

(D) 1674

Ans: 5(D) 

 

 

     6. गुर्जर प्रतिहार वंश की राजधानी क्या थी?

What was the capital of GurjaraPratiharadynasty?

(A) कन्नौज/ Kannauj

(B) मेरठ/ Meerut

(C) अवंतिका/ Awantika

(D) काशी/ Kashi

Ans: 6(A) 

 

      7.कौन-सा प्राचीन बौद्ध ग्रंथ सोलह महान महाजनपदों का संदर्भ देते हैं?

Which ancient Buddhist texts make refer to sixteen great Mahajanapadas?

(A) मत्स्य पुराण / MatsyaPurana

(B) भगवती सूत्र/ Bhagavati Sutra

(C) अंगुतारा निकया/ AnguttaraNikaya

(D) विष्णु पुराण/ Vishnu Puran

Ans: 7(C)

 

  8. 483 ईसा पूर्व बुद्ध की मृत्यु के ठीक बाद राजगृह में प्रथम बौद्ध परिषद किसने बुलाई थी?

Who has convened the First Buddhist Council at Rajagriha just after the death of Buddha in483 BC?

(A) बिम्बिसार/ Bimbisara

(B) अजातशत्रु/ Ajatasatru

(C) कलाशोक/ Kalasoka

(D) धना नंदा/ Dhana Nanda

Ans: 8(B) 

 

9.हिंदुस्तान रिपब्लिकन एसोसिएशन की स्थापना अक्टूबर 1924 में __________ में हुई थी।

The Hindustan Republican Association was            founded in October 1924 in ______.

(A) कानपुर/ Kanpur        

(B) लखनऊ/ Lucknow

(C) दिल्ली /Delhi

(D) पंजाब/Punjab

Ans: 9(A) 

 

  1.  किस राष्ट्रकूट शासक ने एलोरा में चट्टान को काटकर कैलाश मंदिर बनवाया था?

Which Rashtrakuta ruler built a rock-cut Kailash temple in Ellora?

(A) कृष्ण प्रथम/ Krishna I

(B) अमोघवर्ष/ Amoghavarsha

(C) कृष्ण द्वितीय / Krishna II

(D) दंतिदुर्गा/ Dantidurga

Ans: 10(A)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.