Previous Year History Questions for SSC CGL, CPO 2018-2019 (Hindi/English)

In this post, we are providing you the SSC History Important Question & Answer in India. This is the part of Static GK and generally asked SSC, Bank, Railway, UPSC, etc. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Indian History Quiz

 

 

 

  1.  ‘आमार सोनार बांग्ला’ प्रसिद्ध गीत की रचना किसने की थी, जो बाद में बांग्लादेश का राष्ट्रगान  बन गया?

Who composed the famous song ‘Amar Sonar Bangla’ which later became the national anthem of Bangladesh?

(A) रविंद्रनाथ टैगोर/    Rabindranath Tagore

(B) बंकिम चंद्र चटर्जी/ Bankim Chandra Chatterjee

(C) भीखाजी कामा/ BhikaijiCama

(D) राश बिहारी बोस/ Rash Behari Bose

ANSWERS: – 1(A) 

 

2. 1610 में, दक्षिण भारत में ईस्ट इंडिया कंपनी का पहला कारखाना _________ में स्थापित किया गया था।

In 1610, the first company factory of East India Company in South India was set up in __.

(A) मछलीपट्टनम/ Machilipatnam

(B) सूरत/ Surat

(C) मुंबई/ Mumbai

(D) कोझिकोड/ Kozhikode

Ans: 2(A) 

 

3.पूना पैक्ट डॉ भीमराव अंबेडकर और महात्मा गांधी के बीच ________ पर हस्ताक्षर किए गए एक समझौता था।

Poona Pact was an agreement between Dr.BhimraoAmbedkar and Mahatma Gandhi signed on _______ .

(A) Sep 24, 31

(B) Oct 24, 30

(C) Sep 24, 32

(D) Oct 24, 32

Ans: 3(C) 

4.इनमें से कौन सी पुस्तक महात्मा गांधी द्वारा नहीं लिखी गई थी?

Which of these books did not written by Mahatma Gandhi?

(A) हिंद स्वराज/ Hind Swaraj

(B) इंडियन ओपिनियन/ Indian Opinion

(C) यंग इंडिया / Young India

(D) इनमें से कोई नहीं/ None of these

Ans: 4(D) 

 

5.8 अगस्त 42 को अखिल भारतीय कांग्रेस कमेटी के किस अधिवेशन में भारत छोड़ो आंदोलन शुरू हुआ?

The Quit India Movement was a movement launched at the which session of the All-India Congress Committee on 8 August 42?

(A) कोलकाता/ Kolkata

(B) बंबई/ Bombay

(C) इलाहाबाद/ Allahabad

(D) सूरत/ Surat

Ans: 5(B) 

 

6.महात्मा गांधीजी का निधन 30 जनवरी 48 को कहाँ हुआ था?

Where did Mahatma Gandhiji die on 30 January 48?         

(A) बिड़ला हाउस/ Birla House

(B) टाटा हाउस/ Tata House

(C) गुजरात/ Gujarat

(D) कोलकाता/ Kolkata

Ans:6(A)

 

7. 1 अगस्त 16 को स्व-सरकार या “होम रूल” के उद्देश्य से एक राजनीतिक संघ, ऑल इंडिया होम रूल लीग की स्थापना किसने की थी?

Who has established the All India Home Rule League, a political association aimed at self-government or “Home Rule” on September 1916?

(A) एनी बेसेंट/ Annie Besant

(B) बाल गंगाधर तिलक/ Bal GangadharTilak

(C) महात्मा गांधी/ Mahatma Gandhi

(D) लाला लाजपत राय/ Lala Lajpat Rai

Ans: 7(A) 

 

8.मुस्लिम लीग द्वारा मुक्ति दिवस किस वर्ष मनाया गया था?

In which year the ‘Deliverance Day’ was celebrated by the Muslim League?

(A) 22 Dec 40

(B) 22 Dec 39

(C) 22 Oct 39

(D) 22 Sep 40

Ans: 8(B) 

 

  1. नंदा वंश का कौन सा शासक जो अपने दमनकारी कर शासन के कारण अत्यधिक अलोकप्रिय था?

Which of these Nanda dynasty’s rulers was highly unpopular due to his oppressive tax regime?

(A) धनानंदा/ Dhana Nanda

(B) शिशु नाग/ Shaishunaga

(C)  कालाशोक/ Kalashoka

(D) महापद्मानद/ Mahapadma Nanda

Ans: 9(A)

 

10.मुद्राराक्षस, एक संस्कृत नाटक जो भारत में राजा चंद्रगुप्त मौर्य की सत्ता को बताता है, किसके द्वारा लिखा गया है?

The Mudrarakshasa, a Sanskrit play that narrates the ascent of the king Chandragupta Maurya to power in India, is written by whom?

(A) कालिदास/ Kalidasa

(B) हरिषेण/ Harishena

(C) विशाखदत्त/ Vishakhadatta

(D) भारवि/ Bharavi

Ans: 10(C)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.