Hard Chemistry Questions and Answers for SSC, Bank Exam Hindi/English

Hard Chemistry Questions and Answers for SSC, Bank Exam (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the Chemistry Section asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English

 

Chemistry Questions Quiz

 

  1. जब किसी कोलाइड में कणों द्वारा या बहुत ही महीन आलंबन में प्रकाश का प्रकीर्णन होता है?

What is called when light scattering by particles in a colloid or in a very fine suspension?

(A) विवर्तन/ Diffraction

(B) मृगतृष्णा/ Mirage

(C) पूर्ण आंतरिक परावर्तन/ Total internal reflection

(D) टिण्डल प्रभाव/ Tyndall Effect

  1. 2. वे तत्व जिनमें अंतिम इलेक्ट्रॉन सबसे बाहरी S-ऑर्बिटल में प्रवेश करते हैं, उन्हें S-ब्लॉक तत्व कहा जाता है। निम्नलिखित में से कौन सा तत्व S- ब्लॉक से संबंधित नहीं है?

The elements in which the last electron enters the outermost s-orbital are called s-block elements. Which of the following is not belonging to s-block?

(A) कैल्शियम/ Calcium

(B) स्कैंडियम/ Scandium

(C) जस्ता/ Zinc

(D) लैन्थेनम/ Lanthanum

 

  1. अम्ल और क्षार के संबंध में कथन “अम्ल प्रोटॉन दाता हैं और आधार प्रोटॉन स्वीकर्ता हैं।” किसके द्वारा दिया गया है?

Regarding acid and base, the statement “acids are proton donor & bases are proton acceptor.” is given by – 

(A) स्वेन्टे अरहेनियस/ Svante Arrhenius

(B) विल्हेम ओस्टवाल्ड/ Wilhelm Ostwald

(C) मार्टिन लोरी/ Martin Lowry

(D) ब्रॉनस्टेड -लौरी/ Bronsted-Lowry

 

  1. पृथ्वी के वायुमंडल में सभी आर्गन रेडियोजेनिक आर्गन –40 हैं, जो पृथ्वी की पपड़ी में _____ के क्षय से प्राप्त होते हैं।

All of the argon in the Earth’s atmosphere is radiogenic argon-40, derived from the decay of _____ in the Earth’s crust.

(A) पोटेशियम- 39/ Potassium- 39

(B) पोटेशियम-40/ Potassium-40

(C) पोटेशियम- 41/ Potassium- 41

(D) पोटेशियम- 43/ Potassium- 43

 

  1. ऑक्सीजन की अनुपस्थिति में लकड़ी या अन्य कार्बनिक पदार्थों के ताप से लकड़ी का कोयला बनाने की प्रक्रिया को आमतौर पर कहा जाता है –

The process of producing charcoal by the heating of wood or other organic materials in the absence of oxygen is usually called –

(A) धीमी पायरोलिसिस/ Slow pyrolysis

(B) तीव्र पायरोलिसिस. Fast pyrolysis

(C) ऑटोलिसिस/ Autolysis

(D) प्यूट्रफैक्शन/ Putrefaction

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा एक कमजोर अम्ल है?

Which of the following is a weak acid?

(A) HF(हाइड्रोफ्लोरिकएसिड)/ HF (hydrofluoric)

(B) HBr (हाइड्रोब्रोमिक एसिड)/ HBr (hydrobromic acid)

(C) HClO4 (पर्क्लोरिक एसिड)/ HClO4 (perchloric acid)

(D) HI (हाइड्रोआयोडिक एसिड)/ HI (hydroiodic acid)

 

  1. यह एक साधारण आयन युक्त एक मजबूत इलेक्ट्रोलाइट के द्वारा एक कमजोर इलेक्ट्रोलाइट के पृथक्करण का अवरोध है। यह है-

It is the suppression of the dissociation of a weak electrolyte by the addition of a strong electrolyte containing a common ion. It is-

(A) असामान्य-आयन प्रभाव/ Uncommon-ion effect

(B) बफर विलयन/ Buffer Solutions

(C) घुलनशीलता संतुलन/ Solubility Equilibrium

(D) कॉमन आयन प्रभाव/ Common Ion Effect

  1. वह घोल जिसमे अम्ल या क्षार की छोटी मात्रा को डालने पर वह पीएच में परिवर्तन का प्रतिरोध करे, को कहा जाता है –

Solution which resists the change in pH on dilution or with the addition of small amount of acid or alkali is called –

(A) काल्पनिक समाधान/ Hypotonic solution

(B) बफर घोल/ Buffer solution

(C) घुलनशीलता संतुलन/ Solubility Equilibrium

(D) स्थिर घुलनशीलता उत्पाद/ Solubility Product Constant

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा एक अक्रिय गैस नहीं है?

Which of the following is not a noble gas?

(A) हीलियम/ Helium

(B) नाइट्रोजन/ Nitrogen

(C) नियॉन/Neon

(D) जेनॉन/ Xenon

 

  1.  निम्नलिखित में से किस तत्व में सबसे अधिक ध्रुवीकरण की शक्ति है?

Which of the following elements has the highest polarizing power?

(A) कैल्शियम/ Calcium

(B) अल्युमीनियम/ Aluminium

(C) मैगनीशियम/ Magnesium

(D) लिथियम/ Lithium

 

ANSWERS: – 1(D) 2(C) 3(D) 4(B) 5(A) 6(A) 7(D) 8(B) 9(B) 10(D)

 

You should also check physics GK questions , Biology Gk Questions and General Science GK questions for better practice of all competitive exams.

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.