SSC CGL Questions on Vitamins and Minerals Deficiency Diseases (Hindi/English)

We are providing Vitamins and minerals in a very important topic of Biology to prepare for any competitive exam. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in SSC CGL, Banking & Railway Exam in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Biology GK Questions in Hindi/English

  1. सामान्य चयापचय कार्यों को बनाए रखने के लिए आहार में कम मात्रा में आवश्यक कार्बनिक यौगिक को क्या कहा जाता है?

What is the Organic compound called which required in small amounts in the diet to maintain normal metabolic functions?

(A)खनिज/ Mineral

(B) वसा/ Fat

(C) विटामिन/ Vitamins

(D) जल/ Water

  1. कुछ पौधों में, जैसे घास, मोन्स्टेरा और बरगद का पेड़, मूल के अलावा पौधे के कुछ हिस्सों से जड़ें निकलती हैं, ये हैं –

 In some plants, like grass, Monstera, and the banyan tree, roots arise from parts of the plant other than the radicle are called-

(A)पानी की जड़ें/ Water Roots

(B) अपस्थानिक जड़ें/ Adventitious roots

(C) कंद मूल/ Tuberous Roots

(D) परोपजीवी जड़ें/ Parasite Roots

 

  1. पाचन तंत्र शरीर के किस अंग से शुरू होता है?

The digestive system begins from which part of the body?

(A)ग्रासनली/ Oesophagus

(B) आमाशय/ Stomach

(C) छोटी आंत/ Small Intestine

(D) मुंह/Mouth

 

  1. मूत्रवाहिनी नलियों द्वारा हमारे शरीर का कौन सा भाग मूत्राशय से जुड़ा होता है?

Which part of our body connected to the urinary bladder by the ureter’s tubes?

(A)गुर्दा/ Kidney

(B) आमाशय/ Stomach

(C) बड़ी आंत/ Large intestine

(D) छोटी आंत/ Small intestine

  1. मूत्र प्रकृति में अम्लीय है, और यह रंग किस रंगद्रव्य के कारण मौजूद है?

Urine is acidic in nature, and its colour is present due to which pigment?

(A)यूरोबायलिनोजेन/ Urobilinogen

(B) बिलीरुबिन/ Bilirubin

(C) स्टेरकोबिलीन/ Stercobilin

(D) यूरोक्रोम/ Urochrome

 

  1. हमारे मस्तिष्क का कौन सा भाग मांसपेशियों की गतिविधियों के समन्वय को नियंत्रित करता है?

Which part of our brain controls the coordination of muscular movements?

(A)सेरिबैलम/ Cerebellum

(B) सेरेब्रम/ Cerebrum

(C) ब्रेनस्टेम/ Brainstem

(D) पश्चकपाल पाली/ Occipital lobe

 

  1. हमारे मस्तिष्क में 4 पालियाँ होती हैं, हमारे मस्तिष्क का कौन सा भाग संवेदी और दृश्य जानकारी को एकीकृत करने में महत्वपूर्ण है।

There are 4 lobes in our brain, which part of our brain is Crucial in integrating sensory and visual information.

(A)ललाट पाली/ Frontal lobe

(B) पश्चकपाल पाली/ Occipital lobe

(C) पेरिएटल लोब/ Parietal lobe

(D) टेम्पोरल पाली/ Temporal lobe

 

  1. रक्तचाप को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?

Which instrument is used for measuring blood pressure?

(A)स्फिग्मोमनोमीटर/ Sphygmomanometer

(B) हाइग्रोमीटर/ Hygrometer

(C) एनीमोमीटर/ Anemometer

(D) नेब्यूलाईज़र/ Nebulizer

  1. शीर्ष संख्या आपके हृदय की मांसपेशियों के संकुचन के दौरान आपकी धमनियों में दबाव की मात्रा को संदर्भित करती है-

The top number refers to the amount of pressure in your arteries during the contraction of your heart muscle is called-

(A)डायस्टॉलिक दबाव/ Diastolic pressure

(B) नेगटिव दबाव/ Negative pressure

(C) बैक दबाव/ Back pressures

(D) सिस्टोलिक दबाव/ Systolic pressure

 

  1.  यह लिम्फ ग्रंथि में निर्मित होता है और रक्त प्लाज्मा में पूर्ववर्ती होता है, यह है-

This is produced in lymph gland & are present in blood plasma, this is-

(A)फाइब्रिन/ Fibrin

(B) एक्जोजिनियस/ Exogenous

(C) एंटीबॉडी/ Antibodies

(D) एंटीजन/ Antigen

 

ANSWERS: – 1(C) 2(B) 3(D) 4(A) 5(D) 6(B) 7(C) 8(A) 9(D) 10(C)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.