General Knowledge Questions Answers & Static GK (Hindi/English)

In this post, we are providing you the SSC General Knowledge Quiz Important Question & Answer in India. This is the part of Static GK  (Hindi/English)and generally asked SSC, Bank, Railway, UPSC, etc. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

General Knowledge Quiz

 

  1. निम्नलिखित में से कौन भारत के 12 वें प्रधानमंत्री हैं?

Who of the following is the 12th prime minister of India?

(A) इंद्र कुमार गुजराल/ Inder Kumar Gujral

(B) एच डी देवेगौड़ा/ H. D. DeveGowda
(C) अटल बिहारी वाजपेयी/ Atal Bihari Vajpayee
(D) पी वी नरसिंह राव/ P. V. Narasimha Rao

 

  1. एक विशिष्ट कार्य या उद्देश्य के लिए एक ___ समिति बनाई जाती है और उद्देश्य के कार्य या उपलब्धि के पूरा होने के बाद भंग हो जाती है।

An ___ committee is formed for a specific task or objective and dissolved after the completion of the task or achievement of the objective.

(A) स्थायी समितियों/ Standing Committees

(B) पार्टी की समितियाँ/ Party committees
(C) तदर्थ समिति/ Ad hoc committee
(D) अनौपचारिक समूह/ Informal groups

 

  1. CAG का उल्लेख भारत के संविधान में अनुच्छेद 148 – 151 के तहत किया गया है, भारत का वर्तमान नियंत्रक और महालेखा परीक्षक कौन है?

The CAG is mentioned in the Constitution of India under Article 148 – 151, Who is the current comptroller and auditor general of India?

(A) राजीव गौबा/ Rajiv Gauba

(B) राजीव मेहरिशी/ Rajiv Mehrishi
(C) अरविंद मायाराम/ ArvindMayaram
(D) सुनील अरोड़ा/ Sunil Arora

 

  1. भारतीय संविधान में निम्नलिखित में से कौन सा तथ्य कनाडा से नहीं ली गई है?

Which of the following feature of the Indian constitution is not borrowed from Canada?

(A) संघवाद का केंद्र रूप जहाँ केंद्र राज्यों से अधिक मजबूत है।/ Centrifugal form of federalism where the centre is stronger than the states.

(B) केंद्र राज्यों में राज्यपालों की नियुक्ति करता है/ Centre appoints the Governors at the states

(C) सर्वोच्च न्यायालय ऑस्ट्रेलिया का सलाहकार क्षेत्राधिकार/ Advisory jurisdiction of the supreme court Australia

(D) व्यापार और वाणिज्य की स्वतंत्रता/ Freedom of trade and commerce

 

  1. भारतीय संविधान के 42 वें संशोधन को मिनी संविधान भी क्यों कहा जाता है?

Why is the 42nd amendment of the Indian constitution is also known is Mini Constitution?

(A) 42 वें संशोधन ने राज्य लोक सेवा आयोगों के अध्यक्ष और सदस्यों की सेवानिवृत्ति की आयु 60 से 58 वर्ष कर दी।/ The 42nd Amendment made changed the age of retirement of the Chairman and members of the State Public Service Commissions from 60 to 58 years.

(B) 42 वें संशोधन ने मौलिक कर्तव्यों में बड़ा मूलभूत बदलाव किया।/ The 42nd Amendment made fundamental big changes in the fundamental duties.
(C) 42 वें संशोधन ने संवैधानिक ढांचे में मूलभूत परिवर्तन किए/ The 42nd Amendment made fundamental changes in the constitutional structure
(D) 42 वें संशोधन ने संवैधानिक संरचना में छह नए लेख बनाए।/ The 42nd Amendment made six new articles in the constitutional structure.

 

  1. लेख के तहत __ राष्ट्रपति को संविधान के उल्लंघन के लिए महाभियोग लगाया जा सकता है।

Under the article __ President may be impeached for violation of the Constitution.

(A) अनुच्छेद 61/ Article 61

(B) अनुच्छेद 62/ Article 62
(C) अनुच्छेद 63/ Article 63
(D) अनुच्छेद 64/ Article 64

 

  1. राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान कौन से मौलिक अधिकारों को निलंबित नहीं किया जा सकता है?

During national emergency which fundamental rights cannot be suspended?

(A) समानता और जीवन की सुरक्षा का अधिकार/ Right to equality and Protection of life

(B) स्वतंत्रता और व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार/ Right to Freedom and personal liberty
(C) धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार और समानता का अधिकार/ Right to Freedom of Religion and Right to equality
(D) जीवन की सुरक्षा और व्यक्तिगत स्वाधीनता/ Protection of life and personal liberty

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा / से दबाव समूह के रूप में जाना जाता है?

Which of the following is/are known as Pressure Groups?

(A) ट्रेड यूनियन/ Trade unions

(B) जाति समूह/ Caste groups

(C) जनजातीय संगठन/ Tribal organisations

(D) सभी/ All of them

 

  1. किस संवैधानिक संशोधन के तहत भारतीय संविधान के भाग IX के अनुच्छेद 243 के सम्मिलन के माध्यम से भारत में पंचायती राज संस्थानों को संवैधानिक दर्जा दिया गया।

Which constitutional amendment is related to provide Constitutional status to the Panchayati Raj Institutions in India through the insertion of Article 243 to Part IX of Indian Constitution.

(A) 72 वां संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 1993/ 72nd Constitutional Amendment Act, 1993

(B) 73 वां संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 1993/ 73rd Constitutional Amendment Act, 1993
(C) 74 वां संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 1993/ 74th Constitutional Amendment Act, 1993
(D) 75 वां संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 1993. 75th Constitutional Amendment Act, 1993

 

  1. निम्नलिखित में से किस राज्य में पंचायती राज संस्थान (PRI) नहीं है?

Which of the following states does not have Panchayati Raj Institution (PRI)?

(A) नागालैंड/ Nagaland

(B) पश्चिम बंगाल/ West Bengal
(C) तमिलनाडु/ Tamil Nadu
(D) चेन्नई/ Chennai

ANSWERS: – 1(A) 2(C) 3(B) 4(D) 5(C) 6(A) 7(D) 8(D) 9(B) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.