General Knowledge Quiz Questions for SSC, Bank & Railway Exams (Hindi/English)

Static GK is an important section of all competitive exams. In the static GK  section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Static GK

 

  1. झारखंड में कोडरमा किसका प्रमुख उत्पादक है

Koderma in Jharkhand is the leading producer of-

(A) बॉक्साइट/ Bauxite

(B) अभ्रक/ Mica

(C) लौह अयस्क / Iron ore

(D) तांबा/ Copper

 

  1. निम्नलिखित में से किस शहर को जुड़वां शहर कहा जाताहै?

Which of the following cities are called the twin cities?

(A) दिल्ली और फरीदाबाद/ Delhi and Faridabad

(B) मुंबई और पुणे/ Mumbai and Pune

(C) हैदराबाद और सिकंदराबाद/ Hyderabad and Secunderabad

(D) बैंगलोर और मैसूर/ Bangalore and Mysore

 

  1. शिवसमुद्रम जलप्रपात किस नदी पर स्थित है?

The Shivanasamudra waterfall form in which of these rivers? 

(A) नर्मदा/ Narmada

(B) वैगाई/ Vaigai

(C) दामोदर/ Damodar

(D) कावेरी/ Kauvery

 

  1. काजीरंगा वन्यजीव अभ्यारण्य किस राज्य में है?

Kaziranga wildlife sanctuary is in which state?

(A) असम/ Assam

(B) बिहार/ Bihar

(C) मध्य प्रदेश/ Madhya Pradesh

(D) उत्तर प्रदेश/ Uttar Pradesh

 

  1. अंकलेश्वर किस के लिए प्रसिद्ध है?

What makes the Ankleshwar famous?

(A) कोयला खनन/ Coal mining

(B) तेल और प्राकृतिक गैस की खोज/ Exploration of oil and natural gas

(C) लोहा और इस्पात उद्योग/ Iron and steel industries

(D) सूती कपड़ा उद्योग/ Cotton textile industries

 

  1. भारत का स्थायी अनुसंधान स्टेशन दक्षिण गंगोत्री कहाँस्थित है?

Where is India’s permanent research station-Dakshin Gangotri?

(A) महान हिमालय/ Great Himalayas

(B) हिंद महासागर/ Indian Ocean

(C) अंटार्कटिका/ Antarctica

(D) अरब सागर/ Arabian Sea

 

  1. काकरापार परमाणु विघुत सयंत्र स्थित है?

Kakrapar atomic power plant is situated at?

(A) राजस्थान/ Rajasthan

(B) पश्चिम बंगाल/ West Bengal

(C) गुजरात/ Gujarat

(D) कर्नाटक/ Karnataka

 

  1. भारत की सबसे दक्षिणी पहाड़ी पर्वतमाला का क्या नामहै?

What is the name of the southernmost hill ranges in India?

(A) नीलगिरी हिल्स/ Nilgiri Hills

(B) अन्नामलाई हिल्स/ Annamalai Hills

(C) नल्लामलाई हिल्स/ Nallamalai Hills

(D) इलायची पहाड़ियाँ/ Cardamom Hills

 

  1. सोन नदी निम्न में से किस स्थान से निकलती है?

 Son river originates from which of the following place?

(A) अमरकंटक/ Amarkantak

(B) गोमत ताल/ Gomat Tal

(C) मेपचाचुंगो/ Mapchachungo

(D) गोमुख/ Gomukh

 

  1. निम्नलिखित में से किस राज्य में सिंचाई की उच्चतम क्षेत्रहै?

Which of the following states has the highest irrigation coverage?

(A) पंजाब/ Punjab

(B) कर्नाटक/ Karnataka

(C) उत्तर प्रदेश/ Uttar Pradesh

(D) उत्तराखंड/ Uttarakhand

 

ANSWERS: – 1(B) 2(C) 3(D) 4(A) 5(B) 6(C) 7(C) 8(D) 9(A) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.