Yourclasses

General Awareness Questions For RRB NTPC| Group-D Exam (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the static GK asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams.  we are providing you important facts of Census 2011-2020. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics

 

GK Quiz Questions

 

 

  1. हर्षवर्धन ने निम्नलिखित में से कौन सी पुस्तक नहीं लिखी है?

Which of the following books is not written by Harshavardhan?

(A) हर्षचरित/ Harshacharita

(B) नागानंद/ Nagananda

(C) रत्नावली/ Ratnavali

(D) प्रियदर्शिका/Priyadarshika

                                                ANSWERS: 1(A) 

 

  1. निम्नलिखित को कालक्रमानुसार व्यवस्थित करें:

Arrange the following in chronological order:

  1. वॉरेन हेस्टिग्स/  Warren Hastings                2. क्लाइव/ Clive    
  2. लॉर्ड कार्नवालिस/    Lord Cornwallis             4. लॉर्ड वेलेजली/ Lord Wellesley

(A) 4, 3, 2, 1

(B) 1, 2, 3, 4

(C) 3,1,4,2

(D) 2,1,3,4

Ans: 2(D) 

 

  1. भारत सरकार के पुरातत्व सर्वेक्षण के नव सृजित पद पर किसे नियुक्त किया गया था?

Who has appointed to the newly created post of Archaeological Survey of Government of India?

(A) अलेक्जेंडर कनिंघम/ Alexander Cunningham

(B) लॉर्ड कर्जन/ Lord Curzon

(C)  जॉन मार्शल/ John Marshall

(D) एलन कनिंघम/ Allan Cunningham

Ans: 3(A) 

 

  1. मोहनजो-दारो (मृत लोगों का टीला) पाकिस्तान के किस प्रांत में स्थित है?

Mohenjo-Daro (Mound of the Dead Men) is located in which province of Pakistan?

(A) सिंध/ Sindh

(B) बलूचिस्तान/ Balochistan

(C) पंजाब/ Punjab

(D) खैबर पख्तूनख्वा/ Khyber Pakhtunkhwa

Ans: 4(A) 

 

  1. गुप्त शासन के दौरान इनमें से कौन सा चीनी यात्री भारत आया था?

Which of these Chinese travelers was came to India in during the Gupta rule.

(A) यिजिंग/ Yijing

(B) ह्वेन त्सांग/ Hiuen Tsang

(C) फ़ाहियान/ Faxian

(D) इनमें से कोई नहीं/ None of these

Ans: 5(C)

 

  1. किस गुप्त शासक के शासन काल मे बड़ी संख्या सोने के सिक्के ढाले गए थे?

During the reign of which Gupta ruler, a large number of gold coins were minted.

(A) चंद्रगुप्त प्रथम/ Chandragupta

(B) समुद्रगुप्त/ Samudragupta

(C)स्कन्दगुप्त/ Skandagupta

(D) चंद्रगुप्त II/ Chandragupta

Ans: 6(B) 

 

  1. कनिष्क साम्राज्य की मुख्य राजधानी _______ स्थित थी।

The main capital of the Kanishka Empire was located at _________.

(A) पाटिलपुत्र/ Patilaputra

(B) राजगृह/ Rajagriha

(C) वैशाली/ Vaishali

(D) पुरुषपुर/ Puruṣapura

Ans: 7(D)

 

  1. वातापिकोंड की उपाधि किस शासक ने धारण की थी?

Which ruler assumed the title of Vatapikonda?

(A) सिंहवर्मन प्रथम/ Simhavarman

(B) नरसिंहवर्मन प्रथम/ Narasimhavarman

(C) परमेस्वर वर्मन प्रथम/ Paramesvaravarman

(D) नरसिंहवर्मन द्वितीय/ Narasimhavarman

Ans: 8(B)

 

  1. कांचीपुरम का कैलाशनाथ मंदिर और मामल्लपुरम का मंदिर का निर्माण पल्लव वंश के किसशासक ने कराया था?

The Kailashnath Temple at Kanchipuram and the Mamallapuram Temple were built by which ruler of the Pallava dynasty?

(A) सिंहवर्मन प्रथम/ Simhavarman

(B) नरसिंहवर्मन प्रथम/ Narasimhavarman

(C) परमेस्वरवर्मन प्रथम/ Paramesvaravarman

(D) राजसिम्हा/ Rajasimha

Ans: 9(D) 

 

  1. शिलालेखों में सत्यश्री, वल्लभा और धर्मममहाराज के रूप में किसका उल्लेख मिलता है?

In the inscriptions, who is mentioned as Satyashree, Vallabha, and Dharmamaharaj?

(A) पुलकेशिन द्वितीय/ Pulakeshin II

(B) पुलकेशी प्रथम/ Pulakeshin I

(C) विक्रमादित्य प्रथम/ Vikramaditya I

(D) कीर्तिवर्मन द्वितीय/ Kirtivarman II

Ans: 10(B)

Exit mobile version