Expected GK Quiz Questions on Census for all competitive exams (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the static GK asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams.  we are providing you important facts of Census 2011-2020. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics

 

GK Quiz Questions

 

  1. केंद्र सरकार किसान सम्मान निधि योजना की शुरुआत कर रही है. इसमें छोटे और सीमांत किसानों को _____रुपए सालाना सरकार देगी।

The Central Government is introducing the KisanSammanNidhiYojana. In this, the government will give -_____ rupees annually to small and marginal farmers.

(A) 2 हजार/ 2 thousand

(B) 3 हजार/ 3 thousand

(C) 5 हजार/ 5 thousand

(D) 6 हजार/ 6 thousand

 

  1. भारत का पहला कृषि विश्वविद्यालय कहाँ स्थापित किया गया था?

Where the first Agriculture University of India was established?

(A) फैजाबाद/ Faizabad

(B) पंतनगर/ Pantnagar

(C) कानपुर/ Kanpur

(D) इलाहाबाद/ Allahabad

 

  1. भारतीय गन्ना अनुसंधान संस्थान कहाँ स्थित है?

Where is the Indian Sugarcane Research Institute situated?

(A) नई दिल्ली/ New Delhi

(B) वाराणसी/ Varanasi

(C) कानपुर/ Kanpur

(D) लखनऊ/ Lucknow

 

  1. केंद्रीय खाद्य प्रौद्योगिकी अनुसंधान संस्थान कहाँ स्थित है?

Where is the Central Food Technological Research Institute situated?

(A) बेंगलुरु/ Bangaluru

(B) करनाल/ Karnal

(C) मैसूर/ Mysore

(D) लखनऊ/ Lucknow

 

  1. किस योजना में पहली बार गरीबी हटाने पर जोर दिया?

Which plan gave emphasis on the removal of poverty for the first time?

(A) चौथी/ Fourth

(B) पांचवीं/ Fifth

(C) छठा/ Sixth

(D) सातवाँ/ Seventh

  1. ग्यारहवीं पंचवर्षीय योजना की अवधि है:

The period of the eleventh five-year plan is:

(A) 2004 से 2009/ 2004 to 2009

(B) 2006 से 2011/ 2006 to 2011

(C) 2007 से 2012/2007 to 2012

(D) 2009 से 2014/ 2009 to 2014

 

  1. दूसरी पंचवर्षीय योजना आधारित थी

The second five-year plan was based on-

(A) हैरोड- डोमर मॉडल/ Harrod- Domar Model.

(B) महालनोबिस मॉडल/ Mahalanobis Model.

(C) सोलो ग्रोथ मॉडल/ Solow Growth Model.

(D) वकील और ब्रह्मानंद का वेज-गुड्स मॉडल/ Vakil and Brahmananda’s Wage –Goods Model.

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा सही नहीं है?

Which one of the following is NOT correct?

(A) प्रथम पंचवर्षीय योजना -1951-56/ First Five-year plan -1951-56

(B) द्वितीय पंचवर्षीय योजना-1956-61/ Second Five-year plan-1956-61

(C) तीसरी पंचवर्षीय योजना – 1961-66/ Third Five-year plan – 1961-66

(D) चौथी पंचवर्षीय योजना – 1966-71/ Fourth five-year plan – 1966-71

  1. 2011 की जनगणना रिपोर्ट के अनुसार, किस राज्य में साक्षरता दर सबसे कम है?

According to the 2011 Census report, which state has the lowest literacy rate?

(A) हरियाणा/ Haryana

(B) बिहार/ Bihar

(C) अरुणाचल प्रदेश/ Arunachal Pradesh

(D) मध्य प्रदेश/ Madhya Pradesh

  1. ला सगरदा फेमिलिया किस शहर में मिलेगा?

In which city would you find La Sagrada Familia?

(A) बार्सिलोना/ Barcelona

(B) मोरक्को/ Morocco

(C) वेटिकन सिटी/ Vatican City

(D) कनाडा/ Canada

 

ANSWERS: – 1(D) 2(B) 3(D) 4(C) 5(B) 6(C) 7(B) 8(D) 9(B) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.