Delhi Sultanate: GK Questions with Answers

Delhi Sultanate: GK Questions with Answers

History Questions on Delhi Sultanate: Dear aspirants, here is an important set of important questions with answers, this will boost your GK for SSC CGL, MTS, CPO, CHSL, Bank PO, Railway exams etc.

1. Which Khilji Sultan made Kilokhari as his capital?

Answer: Jalal-ud-din Firoz Shah

2. Who introduced the policy of Dag and Chehra in Military?

Answer: Alauddin Khilji

3. Who control markets under Alauddin Khilji reign?

Answer: Diwan-i-Riyasat

4. The Barids of Delhi Sultanate was –

Answer: Police Officer

5. Who built the ‘Hauz-i-Khas’?

Answer: Alauddin Khalji

6. Who founded the city of Agra?

Answer: Sikandar Lodhi

7. Who introduced the famous Persian festival of Nauroj in India?

Answer: Balban

8. Which Sultan of Delhi has been described by the historians as the mixture of opposites?

Answer: Mohammad Min Tughlaq

9. Which Sultan of Delhi brought Ashoka’s pillar to Delhi?

Answer: Foroz-Shah- Tughlaq

10. Which musical instrument was played by Amir Khusro?

Answer: Sitar

11. Name the capital of Qutubuddin Aibak’s capital:

Answer: Lohore

12. Who was the successor of Qutubuddin Aibak ?

Answer: Iltutmish

13. Where is the mosque known as “Adahi-din-ka-Jhompada?

Answer: Ajmer

14. Which Sultan is known as Lakhdaata?

Answer: Qutubuddin Aibak

15. Chahalgani or chalisa was formed by:

Answer: Iltutmish

16. Which sultan started the system of Iqtadari?

Answer: Iltutmish

17. Which sultan first of all, made Delhi his capital?

Answer: Iltutmish

18. The first woman ruler of India was –

Answer: Raziya sultan

19. Which sultan followed the policy of “Blood and Iron” ?

Answer: Balban

20. Which commander of Ala-ud-din khalji was called “Hazar Dinar”?

Answer: Malik Kafur


Related Posts:

GK Questions with answers on Ancient History

Indus Valley Civilization: Important Questions & Answers

SSC Polity MCQs on Constitutional Amendment

Most Important MCQs on JAINISM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.