5th October 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

Here we are Providing  Top 10 Current Affairs of 5th October 2020 and Daily News are the most important topics for any competitive exams with Questions & Answers for SSC, Bank & Railway Exams. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Daily Current Affairs 5th October 2020 in English

 

1.Name the 2nd edition of Indian and Bangladesh Navy Bilateral Exercise, which has started in Northern Bay of Bengal?

(A) Bongosagar

(B) Mitra Shakti

(C) VajraPrahar

(D) BongoBondhu

(E) YudhSagar

Ans: 1(A)

 

2.Which state government has launched the PathashreeAbhijan, a road repair scheme, where more than 7,000 stretches of roads comprising 12,000 kilometers across the state will be repaired?

(A) Jharkhand

(B) Bihar

(C) West Bengal

(D) Odisha

(E) Maharashtra

Ans: 2(C)

 

3.What is the length of the Atal tunnel which was recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in Himachal Pradesh?

(A) 10.08-km

(B) 11.72-km

(C) 7.02-km

(D) 10.68-km

(E) 9.02-km

Ans: 3(E)

 

4.Recently Indian-origin billionaire brothers, Mohsin and ZuberIssa, along with British firm TDR Capital, are buying UK’s supermarket chain Asda from whom in an $8.8 billion deal?

(A) Best Buy

(B) Walmart

(C) Sam’s Club

(D) The Home Depot

(E) Costco

Ans: 4(B)

 

5.What is the name of the Singapore’s sovereign fund which is going to invest Rs 5,512.5 crore in Reliance Retail Ventures Limited (RRVL) for a 1.22 per cent equity stake?

(A) Temasek Holdings

(B) State Street Corporation

(C) BlackRock

(D) GIC Private Limited

(E) KhazanahNasional

Ans:  5(D)

 

6.PushpaBhave, who passed away recently in Mumbai, was the Veteran __.

(A) Designer

(B) Choreographer

(C) Poetess

(D) Writer

(E) Social activist

Ans:  6(E)

 

7.Recently with whom India has requested to buy $90 million worth of equipment, spare parts, and logistical support for its fleet of C-130J Super Hercules cargo aircraft?

(A) Russia

(B) USA

(C) Japan

(D) China

(E) UK

Ans:  7(B)

 

  1. The International Day of Non-Violence is observed on which day of October in every year?

(A) 2nd of October

(B) 3rd of October

(C) 1st of October

(D) 4th of October

(E) 5th of October

Ans:  8(A)

  1. Which state govt has launched a portal named “Kritagyata” which is an online pension submission and tracking system also to lend convenience to the pensioners to dispose of their pension related claims?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Nagaland

(C) Meghalaya

(D) Bihar

(E) Assam

Ans:  9(E)

 

  1. World Day for Farmed Animals was celebrated on which day of october by the International animals’ welfare organization, World Animal Protection along with the Asia for Animals coalition in order to bring the focus on the need to treat farm animals as sentient beings?

(A) 2nd of October

(B) 3rd of October

(C) 1st of October

(D) 4th of October

(E) 5th of October

ANSWERS: – 10(A)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.