27th December 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

Here we are Providing  Top 10 Current Affairs of 27th December 2020 and Daily News are the most important topics for any competitive exams with Questions & Answers for SSC, Bank & Railway Exams. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Daily Current Affairs 27th December 2020 in English

 

  1. Consider the following statements regarding the Public interest litigation in India

 

  1. Public interest litigation (PIL) refers to litigation undertaken to secure public interest and demonstrates the availability of justice to socially-disadvantaged parties and was introduced by Justice P. N. Bhagwati.
  2. It is a relaxation on the traditional rule of locus standi.
  3. It was in the “Keshavanand Bharti case (1973)” that the Supreme Court of India defined the term “public interest litigation” in the Indian context.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 1 and 2 only

(C) 1,2 and 3

(D) 1 and 3 only

ANSWERS: – 1(B) 

 

  1. Which among the following is not correctly matched? (Biological Institutes of Indi(A)

(A) National Institute of Immunology (NII) – New Delhi
(B) Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) – Hyderabad
(C) Institute of Bioresource and Sustainable Development (IBSD),- Imphal
(D) National Centre for Cell Science (NCCS) – Faridabad

          ANSWERS:2(D)

 

  1. The GRIHA standards are related to?

(A) Educational Standards

(B) Defense Standards

(C) Environment Standards

(D) Cost-Effectiveness

ANSWERS: – 3(C)

 

  1. Consider the following statements regarding the Miyawaki forest method:

 

  1. Miyawaki forest is a method of afforestation developed in Japan.
  2. It involves the planting of saplings in a small area resulting in the formation of dense forests in relatively short time periods.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

ANSWERS: – 4(C) 

 

  1. Which of the following organisation recently released a whitepaper called “Vision 2035:

Public Health Surveillance in India”

(A) NITI Aayog

(B) Ministry of Health and Family Welfare

(C) Ministry of Home Affairs

(D) Ministry of Finance

ANSWERS: – 1(B) 2(D) 3(C) 4(C) 5(A) 6(A) 7(C) 8(D) 9(C) 10(A)

 

  1. What is ‘San Isidro Movement’ that has been in the news in the recent past?

(A) It is the ongoing protest against the authoritarian regime in Cuba.

(B) It is the ongoing protest against China in Hongkong.

(C) It is the movement against environmental pollution in Brazil.

(D) None of the above.

ANSWERS: – 6(A) 

 

  1. Consider the following statements regarding the Shanghai Cooperation Organisation

(SCO)

  1. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO), or Shanghai Pact, is a Eurasian political, economic, and security alliance, the creation of which was announced on 15 June 2001 in Shanghai.
  2. SCO is keen on deepening security related cooperation.
  3. India and Pakistan became full time members of SCO in 2017.
  4. Its headquarters are located in Shanghai.

Which of the statements given above are correct?

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1,2 and 3 only

(D) 1,2,3 and 4

ANSWERS: – 7(C) 

 

  1. Orundoi Scheme is in the news in the recent past. It is launched by which of the following state?

(A) Nagaland

(B) West Bengal

(C) Bihar

(D) Assam

ANSWERS: – 8(D) 

 

  1. The famous stone chariot at hampi got a protective fencing around it In order to protect from eroding

Match the following temples

           LIST  1                                           LIST 2

  1. Vijay vittala Temple             Hampi
  2. dwarasamudra                     Halebidu
  3. Dharmasthala                       Kerala
  4. Kandariya Mahadev         Madhya Pradesh

Options

(A) 1,2

(B) 1,2,3

(C) All of the above

(D) None of the above

ANSWERS: –  9(C) 

 

  1. Right to decent burial is fundamental for everyone said the supreme court in a recent verdict about Regarding The people who lost their life due to covid .

Match the following

LIST 1                                               LIST 2

  1. Part 1         Union and states
  2. part 5           Fundamental rights
  3. part 7         DPSP
  4. part 9          Panchayat

Options

(A) 1,2

(B) 1,2,3

(C) All of the above

(D) None of the above

ANSWERS: – 10(A)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.