23rd September 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

Here we are Providing  Top 10 Current Affairs of 23 September 2020 and Daily News are the most important topics for any competitive exams with Questions & Answers for SSC, Bank & Railway Exams. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Daily Current Affairs 23rd September 2020 in English

 

  1. With which country India will hold the Water Partnership Forum to discuss water conservation in order to develop the 21st-century water infrastructure in India?

(A) USA

(B) Russia

(C) South- Africa

(D) Australia

(E) UK

 

  1. Which of the following is/are the recommendation(s) made by International Financial Services Centres Authority (IFSC(A) Expert Committee report on international retail business development in the IFSC?
  2. Becoming a gateway to India’s growth story for international investors and business.
  3. Providing Indian diaspora and individuals from Asia and Africa with a comprehensive range of financial services from the IFSC
  4. Serving domestic residents availing liberalized remittance scheme.

Select the correct answer using the code given below:

(A) 1 only

(B) 1 and 2 only

(C) 2 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

(E) None of the above

 

  1. With reference to the Foreign Contribution (Regulation) Amendment Bill, 2020, consider the following statements:
  2. The proposed amendments seek to allow public servants from receiving foreign funding.
  3. The amendments seek to make Aadhar mandatory for all office bearers of NGOs and other organizations which are seeking foreign contributions.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

(E) Data Inadequate

 

  1. Parliament has passed IIIT Laws (Amendment) Bill 2020. The bill seeks to declare how many IIITs as Institutions of National importance?

(A) Five

(B) Six

(C) Ten

(D) Twelve

(E) Eight

 

5.Prime Minister Narendra Modi launched the “GharTakFibre” scheme in which state?

(A) Odisha

(B) Jharkhand

(C) Bihar

(D) Chattisgarh

(E) Uttar Pradesh

 

  1. With reference to the Minimum Support Prices (MSPs), consider the following statements:
  2. The MSP of six Rabi crops including Wheat, Chana, Masoor, Mustard, Jowar and Safflower has been hiked in the range of 50 to 300 rupees.
  3. The hike is in consonance with the recommendations of the Swaminathan Commission’s report.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

(E) Data Inadequate

 

  1. Prototype Fast Breeder Reactor (PFBR) likely to bet commissioned in 2022.This PFBR will add 500 MW of electrical power to the national grid. This PFBR is constructed by which of the following organization?

(A) UPPCL

(B) NPCL

(C) BARC

(D) DRDO

(E) BHAVINI

 

8.When is World Rhino Day observed?

(A) September 21st

(B) September 22nd

(C) September 20th

(D) September 23rd

(E) September 19th

 

  1. In a first, how many women officers have been selected to join the helicopter stream of the Indian Navy?

(A) Three

(B) Two

(C) One

(D) Five

(E) Six

 

  1. With reference to the Association of World Election Bodies (A-WE(B) , consider the following statements:
  2. It is the largest association of Election Management Bodies (EMBs) worldwide.
  3. At present A-WEB has 115 EMBs as Members & 16 Regional Associations/Organisations as Associate Members.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

(E) Data Inadequate

 

ANSWERS: – 1(E) 2(D) 3(B) 4(A) 5(C) 6(C) 7(E) 8(B) 9(B) 10(C)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.