20 August 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

20 August Current Affairs and Daily News is the most important topics for any competitive exam. Here we are Providing daily Current Affairs 2020 (Hindi/English) with Questions & Answers for SSC, Bank & Railway Exams.

Current Affairs 2020 (Hindi/English)

 

 

  1. The National Sports Awards selection committee has recommended four sportspersons for India’s highest sporting honour, Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020, which of the following does not belongs to them?

(A) Sunil Chhetri

(B) Rohit Sharma

(C) VineshPhogat

(D) ManikaBatra

(E) M Thangavelu

 

  1. Name the mobile unit by which Delhi police will offer Ayurveda Preventive and Promotive health services in the residential colonies in collaboration with All India Institute of Ayurveda (AIIA)?

(A) Vaidyanath

(B) DhanwantariRath

(C) PushpakViman

(D) SwarnRath

(E) Swasthyalabh

 

  1. Off-spinner Laura Marsh, who recently announced her retirement, represented which country in 2009 World Cup?

(A) Australia

(B) New Zealand

(C) England

(D) South Africa

(E) West Indies

 

  1. Flipkart has recently been signed an MoU with whom to encourage industry focused applied research in the areas of Artificial Intelligence, Natural Language Processing and Machine Learning?

(A) Indian Institute of Technology Hyderabad

(B) Indian Institute of Technology Jodhpur

(C) Indian Institute of Technology Dhanbad

(D) Indian Institutes of Technology Patna

(E) Indian Institute of Technology Mandi

 

  1. Name the Malian President who has resigned and dissolved parliament hours after facing an insurgency and mass protests deeper into crisis?

(A) Mahmoud Dicko

(B) SoumailaCisse

(C) Ibrahim Boubacar Keita

(D) Karim Keita

(E) BoubouCisse

 

  1. Which cricketer has been appointed as the brand ambassador of sports eyewear brand Oakley?

(A) ViratKohli

(B) MS Dhoni

(C) ShikharDhawan

(D) JaspreetBumrah

(E) Rohit Sharma

 

  1. Which Indian institute of technology has been at the second position in “Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements” (ARIIA) 2020 for being the best centrally funded institutions in India?

(A) IIT Madras

(B) IIT Bombay

(C) IIT Delhi

(D) IISc Bengaluru

(E) IIT Kharagpur

 

  1. To pay tribute to humanitarian personnel and those workers who lost or risked their lives while doing humanitarian service, World Humanitarian Day (WHD) is observed on which day of August?

(A) 16th of August

(B) 17th of August

(C) 18th of August

(D) 19th of August

(E) 20th of August

 

  1. Jan BachatKhata (JBK), an Aadhaar Authentication based digital savings account has been launched by which payment bank that will bring neo-banking experience to consumers?

(A) PayTM Payment Bank

(B) Jio Payment Bank

(C) Airtel Payment Bank

(D) Fino Payments Bank

(E) India Post Payment Bank

 

  1. Name the former Election Commissioner of India who is going to join the Philippines-based Asian Development Bank as the vice-president from September 2020?

(A) Ashok Lavasa

(B) KalyanSundaram

(C) Nagendra Singh

(D) Sunil Arora

(E) Achal Kumar Jyoti

 

ANSWERS: – 1(A) 2(B) 3(C) 4(D) 5(C) 6(E) 7(B) 8(D) 9(D) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.