18 August 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

18 August Current Affairs and Daily News is the most important topics for any competitive exam. Here we are Providing daily Current Affairs 2020 (Hindi/English) with Questions & Answers for SSC, Bank & Railway Exams.

 

  1. What is the name of the Former Indian cricketer and UP minister who died recently?

(A) Chetan Sharma
(B) Sunil Gavaskar
(C) GundappaViswanath
(D) Bishan Singh Bedi
(E) Chetan Chauhan

 

  1. Which bank has launched “Shaurya KGC Card” to offer agriculture loans for military and paramilitary professionals?

(A) IDBI Bank
(B) HDFC Bank
(C) ICICI Bank
(D) Axis Bank
(E) Yes Bank

  1. On the occasion of the 74th Independence Day of India, three Army personnel have been conferred with the Shaurya Chakra for fighting terrorists in J&K namely:

(A) Manoj Singh Yadav, Anil Urs&Alok Kumar Dubey
(B) Jatin Sing, Anil Urs&BaijNathDubey
(C) Sudhakar Pathak, GopinathVallabh&Krishna Sing Rawat
(D) Krishan Singh Rawat, Anil Urs&Alok Kumar Dubey
(E) Vijay Sing Rana, Manish Sonkar&Krishn Kumar Gupta

 

  1. What is the name of the conservation programme soon would be launched by GoI that aimed at the conservation of the Gangetic Dolphins – both riverine as well as the oceanic dolphins in India?

(A) Project Dolphin
(B) Operation Dolphin
(C) Mission Dolphin
(D) Marine Dolphin
(E) Operation Marine

 

  1. What is the name of the Chief Scientist of WHO, who has been conferred with Tamil Nadu Chief Minister’s special award for offering advice to the state in the fight against the COVID-19 pandemic?

(A) Shreya Yadav
(B) AnathiSambasivan
(C) Soumya Swaminathan
(D) S Bhoothalingam
(E) ParvatiThangammal

 

  1. Which country has signed a deal to purchase 66 latest model F-16 jets from US amid the ongoing tensions between the Washington and Beijing?

(A) Hong Kong
(B) Thailand
(C) Singapore
(D) Vietnam
(E) Taiwan

  1. Which Indian Institute has been granted 170 crore funding from GoI under the National Mission on Interdisciplinary Cyber Physical Systems (NM-ICPS) to set up a Technology Innovation Hub on Cobotics?

(A) IIT Delhi
(B) IIT Kharagpur
(C) IIT Bombay
(D) IIT Madras
(E) IIT Kanpur

 

  1. Name the two Indian plaayers who recently announced their retirements from International career?

(A) ViratKohli& Suresh Raina
(B) Rohit Sharma & MS Dhoni
(C) Dinesh Karthik&Yuvraj Singh
(D) MS Dhoni& Suresh Raina
(E) Yuvraj Singh & Dinesh Karthik

 

  1. According to the Investment bank Barclays, what is the revised GDP projection of India for 2021-22?

(A) 6.8%
(B) 7%
(C) 8%
(D) 7.4%
(E) 8.3%

 

  1. What is the name of the 5-year-old girl from India who attempted a Guinness World Record by shooting 111 arrows non- stop from the suspended position in 13 minutes?

(A) Sanjana
(B) Kalpana
(C) Anjali
(D) Suneeta
(E) Smita

 

ANSWERS: – 1(E) 2(B) 3(D) 4(A) 5(C) 6(E) 7(A) 8(D) 9(B) 10(A)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.