16 August 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

Current Affairs 16 August 2020 

 

  1. To help students with their reading and comprehension skills and help them to read out aloud in English and in Hindi, which technology company has launched the “BOLO” app?

(A) Microsoft

(B) Yahoo

(C) Google

(D) Apple

(E) IBM

 

  1. Choose the app, that has been launched by Ministry of Housing and Urban Areas?

(A) Rail Kumbh Seva

(B) Kumbh JioPhone

(C) Swachh Nagar app

(D) ROSHNI

(E) Digicop

 

  1. Which of the following app will disseminate crucial information to students and parents in a timely manner?

(A) Lumosity

(B) Udemy

(C) Shiksha Ratna

(D) Gyan Ganga

(E) Shiksha Vani

 

  1. To help poll observers to submit reports which app has launched by “Election commission of India”?

(A) Spectator App

(B) Observer App

(C) Witness App

(D) Onlooker App

(E) Eyewitness App

 

  1. To open no-frills savings account of Axis Bank which app has launched by Axis and Airtel banks?

(A) Axis Money

(B) Airtel Money

(C) Airax Money

(D) E-Axis

(E) Axis + Airtel Money

 

  1. Which of the following app launched by IDBI Bank?

(A) Mera iMobile

(B) No Queue

(C) PayApt

(D) Saathi

(E) m-Pesa

 

  1. To transfer mobile money service for all telecom subscribers Vodafone has launched “m-pesa” in collaboration with whom?

(A) Bank of Baroda

(B) Axis Bank

(C) HDFC Bank

(D) ICICI Bank

(E) State Bank of India

 

  1. “Maha Mobile” is a mobile banking app, that has been launched by-

(A) Canara Bank

(B) ICICI Bank

(C) State Bank of India

(D) IDBI Bank

(E) Bank of Maharashtra

 

  1. “Uber for tractors” has been launched by which entity of Government of India?

(A) Agriculture Ministry

(B) NABARD

(C) Ministry of Rural Development

(D) Ministry of Panchayati Raj

(E) Reserve Bank of India

 

  1. Which Indian Institute of Technology has launched “ROSHNI” mobile app to help the visually impaired recognize currency notes?

(A) IIT Bombay

(B) IIT Kanpur

(C) IIT Ropar

(D) IIT Roorkee

(E) IIT Patna

 

ANSWERS: – 1(C) 2(C) 3(E) 4(B) 5(B) 6(C) 7(D) 8(E) 9(A) 10(C)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.