1st October 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

Here we are Providing  Top 10 Current Affairs of 1st October 2020 and Daily News are the most important topics for any competitive exams with Questions & Answers for SSC, Bank & Railway Exams. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Daily Current Affairs 1st October 2020 in English

 

  1. Who has been appointed as the President of Film and Television Institute of India (FTII) Society and Chairman of its Governing Council?

(A) Aditya Chopra

(B) Seema Biswas

(C) ShekharSuman

(D) AnuragKashyap

(E) ShekharKapur

 

  1. Which actor has recently been awarded the prestigious SDG Special Humanitarian Action Award of the United Nations Development Programme’s (UNDP)?

(A) Prakash Raj

(B) SonuSood

(C) Arjun Rampal

(D) AbhishekBachchan

(E) Salman Khan

 

  1. To aim co-creating innovative technological solutions by leveraging the expertise, India has signed an SOI (Statement of Intent) to support the decarbonisation and energy transition agenda for accommodating cleaner and more energy with which country?

(A) Netherland

(B) Belgium

(C) Germany

(D) Sweden

(E) France

 

  1. Recently PFC has entered into an agreement with the Ministry of Power, Government of India for detailing targets of FY 2020-21. Under which the Government of India has set an ambitious revenue target of-

(A) Rs. 36 thousand crore

(B) Rs. 35 thousand crore

(C) Rs. 40 thousand crore

(D) Rs. 45 thousand crore

(E) Rs. 53 thousand crore

 

  1. In which state, NABARD will begin a Sanitation Literacy Campaign (SLC) to promote literacy on ‘WASH’ (Water, Sanitation and Hygiene) in 2,000 villages covering one lakh rural population?

(A) Kerala

(B) Andhra Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Telangana

(E) Karnataka

 

  1. Recently government is reportedly planning to sell a how much percent of stake in the country’s largest insurer, Life Insurance Corporation (LIC) of Indiain order to bolster its finances after the coronavirus pandemic stalled growth?

(A) 21%

(B) 25%

(C) 23%

(D) 26%

(E) 28%

 

  1. What is the strike range of BrahMos supersonic cruise missile, which India successfully test-fired from a base in Odisha?

(A) above 400 km

(B) above 300 km

(C) above 450 km

(D) above 500 km

(E) above 550 km

 

  1. Recently the Confederation of Indian Industry (CII) has recommended whom as the chairman of the PSE Council, who acts as the key interface between government and the members of the Council?

(A) Rajeev Arora

(B) Guru Vardhan

(C) Anil Kumar Chaudhary

(D) Salecha Chaudhary

(E) UrmilaSoni

 

  1. Which Biological Scientist has been awarded by Shanti SwarupBhatnagar Prize 2020 which is announced by the Union science and technology minister Dr Harsh Vardhan at the Foundation Day celebration of the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR)?

(A) DrSubhadeep Chatterjee

(B) DrVatsalaThirumalai

(C) DrSubi Jacob George

(D) DrAbhijit Mukherjee

(E) DrSuryendu Dutta

 

  1. Who has been given the additional charge of counter-terrorism force National Security Guard (NSG)?

(A) Rajesh Ranjan

(B) Ram NathChaurasiya

(C) Subhash Chandra Khuntia

(D) S SDeswal

(E) Kailasavadivoo Sivan

ANSWERS: – 1(E) 2(B) 3(A) 4(A) 5(E) 6(B) 7(A) 8(C) 9(A) 10(D)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.