Current Affairs 9th March 2021 English & Daily GK Update in English

Here we are Providing  Top 10 Current Affairs 9th March 2021 English and Daily News is the most important topic for any competitive exams with Questions & Answers for SSC, Bank, UPSC, CLAT, IAS, UPSI, CTET, PET & Railway Exams 2021. So Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Daily Current Affairs 9 March 2021 English

 

  1. Udaipur Science Centre has recently been inaugurated at:

 

(A) Manipur

(B) Tripura

(C) Sikkim

(D) Nagaland

ANSWERS: – 1(B)

 

2. National Council of Science Museums works under :

 

(A) Ministry of Science and Technology

(B) Ministry of Environment Forest and Climate Change

(C) Ministry of Education

(D) None of the above

 

ANSWERS: – 1(D)

 

3.  In respect of Sagar- Manthan : MMDAC :

  1. MMDAC stands for Mercantile Marine Domain Awareness Centre.
  2. It can track Indian Vessels upto 1000 nautical miles from Indian border.
  3. India will share this system with Sri Lanka and Maldives

(A) All are correct

(B) 1is wrong

(C) 2 is wrong

(D) 3 is wrong

ANSWERS: – 1(C)

 

4. What is the theme of World Wildlife Day 2021?

(A) Forests and Livelihoods: Sustaining People and Animal.

(B) Forests and Livelihoods: Sustaining Plant and Animal.

(C) Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet.

(D) Forests and Livelihoods: Sustaining Flora and Fauna.

ANSWERS: – 1(C)

 

5.  In respect of CITES:

  1.   It was adopted in 1972.
  2. It stands for Convention on International Trade in Endangered  Species.
  3. It is also called the Paris convention.

(A) 1 and 2 are correct

(B) 2 and 3 are correct

(C) 1 and 3 are correct

(D) None of the above is correct

ANSWERS: – 1(A)

 

6. Which Bank has recently started WhatsApp Banking services ?

  1. State Bank of India
  2. Bank of Baroda
  3. ICICI Bank
  4. Axis Bank

ANSWERS: – 1(D)

 

7. Which one of the following is going to participate in Desert Flag?

  1. Indian Army
  2. Indian Navy
  3. Indian Air Force
  4. All three

ANSWERS: – 1(C)

 

8. The Indian Airforce team which participated in Desert Flag comprises:

  1. Su-30-MKI fighters
  2. C-17s fighter
  3. IL-78 Tanker Aircraft”
  4. All of the above

ANSWERS: – 1(D)

 

9. Which one of the following is not an India- UAE Bilateral Exercise?

  1. IN-UAE BILAT
  2. DESERT EAGLE
  3. Blue Flag
  4. None of the above

ANSWERS: – 1(C)

 

10. Which state government has recently approved 75% reservation for people of state for jobs in private companies?

  1. Delhi
  2. Puducherry
  3. Punjab
  4. Haryana

ANSWERS: – 1(D)

 

11. In which year Mary Kom was nominated Member of Rajya Sabha by the President of India?

  1. 2012
  2. 2014
  3. 2016
  4. 2018

ANSWERS: – 1(C)

 

12. Mary Kom has a record of becoming the …..number of times World Boxing Champion.

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

ANSWERS: – 1(B)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.