5 August 2020 Daily Current Affairs & Daily GK Update in English

Current Affairs 5 August 2020 

 

  1. Which country has withdrawn from the women’s world team Squash championship scheduled in Kuala Lumpur, Malaysia?

(A) India

(B) Singapore

(C) Indonesia

(D) Philippines

(E) Vietnam

 

  1. PydikondalaManikyala Rao, who recently passed away, elected as a Member of the Legislative Assembly of Andhra Pradesh in the year-

(A) 2014

(B) 2009

(C) 2011

(D) 2016

(E) 2019

 

  1. Which state government has launched an innovative virtual cybercrime awareness program named as “E-RakshaBandhan”?

(A) Uttar Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Andhra Pradesh

(D) Madhya Pradesh

(E) Bihar

 

  1. To highlight achievements and milestones in the Indian capital market, Indian Market regulator, Securities, and Exchange Board of India (SEBI) is planning to set up a virtual museum based on:

(A) Capital Market

(B) Money Market

(C) Securities Market

(D) Niche Market

(E) Share Market

 

  1. Vidyarthi Vigyan Manthan (VVM), which has been launched to popularize science among school students of Class 6th to 11th, is an initiative of VijnanaBharati (VIBHA) and-

(A) Seva Bharati

(B) Indian Science Congress Association

(C) EkalVidyalaya

(D) VigyanPrasar

(E) SamskritaBharati

 

  1. Name the 2014 world-cup winning German footballer who has announced his retirement from all forms of the game recently?

(A) BenediktHowedes

(B) Andre Schurrle

(C) Sami Khedira

(D) MiroslavKlose

(E) Mario Gotze

 

  1. Name the service which has recently been launched by Bharat Sanchar Nigam Limited as a part of digital India, initiative by the Government of India?

(A) Bharat Land Fibre Services

(B) Bharat Air Fibre Service

(C) Bharat Fibre Services

(D) Bharat Fibre Service

(E) Bharat Air Fibre Services

 

  1. Who has been appointed as the managing director and chief executive officer of HDFC Bank by Reserve Bank of India?

(A) RenuKarnad

(B) Umesh Chandra Sarangi

(C) SashidharJagdishan

(D) Malay Patel

(E) ShyamalaGopinath

 

  1. Which country has become the first country in the Arab world to produce nuclear energy, after the announcement of its nuclear power plant became operational?

(A) Saudi Arabia

(B) Qatar

(C) Bahrain

(D) Kuwait

(E) United Arab Emirates

 

  1. What is the name of the nodal agency that will regulate space activities and the use of ISRO facilities by the private sector?

(A) Space India

(B) Bharat Space

(C) Defence Space Agency

(D) NewSpace India Limited

(E) IN-SPACe

ANSWERS: – 1(A) 2(A) 3(C) 4(C) 5(D) 6(A) 7(E) 8(C) 9(E) 10(E)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.