Advertisements

Current Affairs of 08 Jan 2020 Latest Update

Here you get the new update of current affairs Today is one of the best site for latest update . And Get Static GK 

Current Affairs of 08 Jan 2020 Latest Update

Current Affairs of 08 Jan

Current Affairs of 08 Jan 2020

 

download cureent affairs in pdf

Download in PDF

Current Affairs of 08 Jan 2020

 

1. Which University of Bhubaneswar will host the first edition of Khelo India University Games from February 22nd to March 1st?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT University)

[/su_note]

2. Who has laid the foundation stone of Delhi Cycle Walk project at Tughlakabad in the National Capital?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -Amit Shah

[/su_note]

3. Which Indian has lifted the 95th Hastings International Chess Congress title in England?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -P Magesh Chandran

[/su_note]

4. Who has recently been appointed as Advisor to the Lieutenant Governor of Union Territory of Jammu and Kashmir?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -Rajiv Rai Bhatnagar

[/su_note]

5. The three-day National Traders Convention has recently started in which city?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -New Delhi

[/su_note]

6. Which edition of ‘Sukanya‘ project has been started by Kolkata Police, that aims to provide self-defence training to girls studying in schools and colleges in the city?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -3rd edition

[/su_note]

7. Who has been appointed the chairman of National Medical Commission who also the head professor of Delhi AIIMS’ ENT head-neck surgery department?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -Suresh Chandra Sharma

[/su_note]

8. Who has appinted as the new Chairperson & Managing Director of Shipping Corporation of India?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -Harjeet Kaur

[/su_note]

9. Common Service Centers (CSC) E-Governance Services India has signed a memorandum with which company for the sale of FASTags?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -Paytm Payments Bank Limited (PPBL)

[/su_note]

10. In order to fund Solar parks in Cuba, India has extended ___ line of credit (LoC) to Cuba.

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer -USD 75 million

[/su_note]

 

Current Affairs of 08 Jan 2020 in hindi

1. 22 फरवरी से 1 मार्च तक भुवनेश्वर का कौन सा विश्वविद्यालय खेले इंडिया यूनिवर्सिटी गेम्स के पहले संस्करण की मेजबानी करेगा?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – कलिंग इंस्टीट्यूट ऑफ इंडस्ट्रियल टेक्नोलॉजी (केआईआईटी विश्वविद्यालय)

[/su_note]

2. हाल ही में राष्ट्रीय राजधानी में तुगलकाबाद में दिल्ली साइकिल वॉक परियोजना की आधारशिला किसने रखी?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – अमित शाह

[/su_note]

3. किस भारतीय ने इंग्लैंड में 95 वीं हेस्टिंग्स अंतर्राष्ट्रीय शतरंज कांग्रेस का खिताब जीता है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – पी मागेश चंद्रन

[/su_note]

4. हाल ही में जम्मू और कश्मीर के लेफ्टिनेंट गवर्नर के सलाहकार के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – राजीव राय भटनागर

[/su_note]

5. तीन दिवसीय राष्ट्रीय व्यापारी सम्मेलन हाल ही में किस शहर में शुरू हुआ है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – नई दिल्ली

[/su_note]

6. कोलकाता पुलिस ने सुकन्या परियोजना किस संस्करण की शुरुआत की है जिसका उद्देश्य शहर के स्कूलों और कॉलेजों में पढ़ने वाली लड़कियों को आत्मरक्षा प्रशिक्षण प्रदान करना है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – तीसरा संस्करण

[/su_note]

7. राष्ट्रीय चिकित्सा आयोग का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है जोकि दिल्ली एम्स के ईएनटी हेड-नेक सर्जरी विभाग के प्रमुख प्रोफेसर है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – सुरेश चंद्र शर्मा

[/su_note]

8. शिपिंग कॉरपोरेशन ऑफ इंडिया ने किसे कंपनी का नया अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक नियुक्त किया है।

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – हरजीत कौर जोशी को

[/su_note]

9. कॉमन सर्विस सेंटर्स (CSC) ई-गवर्नेंस सर्विसेज इंडिया ने FASTags की बिक्री के लिए किस कंपनी के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – पेटीएम पेमेंट्स बैंक लिमिटेड (PPBL)

[/su_note]

10. क्यूबा में सौर पार्कों को निधि देने के लिए, भारत ने क्यूबा का ___ तक लाइन ऑफ क्रेडिट (LoC) बढ़ाया है।

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – यूएसडी 75 मिलियन

[/su_note]

All Latest Update and New is available on homepage of yourclasses 

Advertisements

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!