Current Affairs 07 January 2020 Latest Update

Current Affairs of 07 January 2020 Latest Update

Today Current Affairs 07 January 2020 is fully Available on on this site yourclasses and here you get the latest update of SSC CLG Latest Current Affairs is fully researched by yourclasses team .

Here  Current Affairs of  07 January 2020

Current Affairs of 07 January 2020

Download Current Affairs 07 Jan in PDF File

download cureent affairs in pdf

Download in PDF

1. Recently how much aid has been extended by UAE to Pakistan or the development of small and medium-sized enterprises in the country?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans -$200 Million

[/su_note]

2. T N Chaturvedi, who died recently, was the former Governor of Which Indian state?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans -Karnataka

[/su_note]

3. Indian swing bowler Irfan Pathan, who recently announced his retirement, was named as the Emerging Player of the Year by the International Cricket Council in which year?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans -2004

[/su_note]

4. Women Science Congress has recently begun in which city?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans -Bengaluru

[/su_note]

5. Who has won the men’s 10 metres air pistol gold at the 63rd National Shooting Championship in Bhopal?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans -Saurabh Chaudhary

[/su_note]

6. Which movie was named the Best Motion Picture-Drama at 77th Golden Globe Awards?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans -“1917”

[/su_note]

7. In order to increase investment coordination among the states of the country and also with the foreign countries, The External affairs ministry announced the setting up of NEST division. What does NEST stands for?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – New Emerging & Strategic Technologies

[/su_note]

8. In honor of the 200th birth anniversary of Florence Nightingale, the World Health Organization has named the year 2020 as-

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – “Year of Nurse and Midwife”

[/su_note]

9. Recently, the Chief Minister of Gujarat unveiled the world’s second tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel in Ahmedabad with a height of ______ feet.

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – 50

[/su_note]

10. Name the Indian’s youngest girl mountaineer who recently scaled Vinson Massif, Which is Antarctica’s highest mountain peak (4,987 sq m)

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – Malavath Poorna

[/su_note]

Current Affairs of  07 Jan in Hindi

1. हाल ही में यूएई द्वारा पाकिस्तान को छोटे और मध्यम आकार के उद्यमों के विकास के लिए कितनी सहायता प्रदान की गई है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – $ 200 मिलियन

[/su_note]

2. टी एन चतुर्वेदी, जिनका हाल ही में निधन हो गया, किस भारतीय राज्य के पूर्व राज्यपाल थे?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – कर्नाटक

[/su_note]

3. भारतीय स्विंग गेंदबाज इरफान पठान, जिन्होंने हाल ही में संन्यास की घोषणा की, उन्हे अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद द्वारा किस वर्ष में इमर्जिंग प्लेयर ऑफ़ द ईयर के रूप में नामित किया गया?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – 2004

[/su_note]

4. महिला विज्ञान कांग्रेस हाल ही में किस शहर में शुरू हुई है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – बेंगलुरु

[/su_note]

5. 63वीं राष्ट्रीय निशानेबाजी चैम्पियनशिप की मेंस 10 मीटर एयर पिस्टल स्पर्धा में स्वर्ण पदक किसने अपने नाम किया?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – सौरभ चौधरी

[/su_note]

6. 77 वें गोल्डन ग्लोब अवार्ड्स में किस फिल्म को सर्वश्रेष्ठ मोशन पिक्चर-ड्रामा से सम्मानित किया गया?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – “1917”

[/su_note]

7. देश के राज्यों के साथ-साथ विदेशों के साथ भी निवेश समन्वय बढ़ाने के लिए विदेश मंत्रालय ने नई उभरती और रणनीतिक प्रौद्योगिकियों (NEST)प्रभाग की स्थापना की घोषणा की है। (NEST) का पूर्ण रूप क्या है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – न्यू इमार्जिंग एण्ड स्ट्रेटेजिक टेक्नोलॉजिज़

[/su_note]

8. फ्लोरेंस नाइटिंगेल की 200 वीं जयंती के सम्मान में, विश्व स्वास्थ्य संगठन ने वर्ष 2020 को किस रूप में नामित किया है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – “Year of Nurse and Midwife”

[/su_note]

9. हाल ही में, गुजरात के मुख्यमंत्री ने अहमदाबाद में सरदार वल्लभभाई पटेल की विश्व की दूसरी सबसे ऊंची प्रतिमा का अनावरण किया जिसकी ऊंचाई ______ फुट है।

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – 50

[/su_note]

10. उस भारतीय सबसे कम उम्र की लड़की पर्वतारोही का नाम बताइए जिसने हाल ही में विंसन मैसिफ को फतह किया, जो अंटार्कटिका की सबसे ऊंची पर्वत चोटी (4,987 वर्ग मीटर) है।

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Ans – मालवथ पूर्णा

[/su_note]

See the More Update of the Site

Static GK 

Current Affairs 

Question Answer on Solar System 

Yourclasses

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.