05 January Current Affairs Latest Updates 2020

Current Affairs Today here latest upadte and get the new update with us is available on yourclasses

Current Affairs of 05 Jan

Download Current Affairs

 

Download in PDF

1. Name the mobile app, which Reserve Bank of India (RBI) has launched to help the visually impaired people to identify currency notes?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – MANI

[/su_note]

2. Which Indian player has recently been named captain of ESPN Cricinfo’s ODI and T20 teams
of the decade?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Mahendra Singh Dhoni

[/su_note]

3. Which city will host the third edition of the Khelo India Youth Games?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Guwahati

[/su_note]

4. Which country has become the world’s first to ban toxic sunscreen products to protect coral
reefs?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Palau

[/su_note]

5. Who has been appointed as the Deputy CEO of Walmart India?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Sameer Aggarwal

[/su_note]

6. Recently, who has been taken the “additional” charge to head Central Reserve Police Force
(CRPF).

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – S S Deswal

[/su_note]

7. World’s largest open-air theatre 11-day long ‘Dhanu Jatra’ begins in which state?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Odisha

[/su_note]

8. The Union Finance Minister has announced that the Merchant Discount Rate (MDR) charges for businesses with over Rs 50 crore annual revenues will be waived off from which date?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – January 1, 2020.

[/su_note]

9. According to the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) how much money has  been paid as Integrated Goods and Services Tax (IGST) refunds to exporters?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – Rs 1,12,000 crore

[/su_note]

10. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has launched the torch relay of the Khelo India Youth Games in Guwahati, Assam. Which edition of the tournament will be held in January
2020?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

Answer – The 3rd edition

[/su_note]

1. उस मोबाइल ऐप का नाम बताइए, जो भारतीय ररजर्व बैंक (RBI) ने दृष्टिबाष्टित लोगोों को मुद्रा नोटोों की पहचान करने में मदद के ष्टलए लॉन्च ष्टकया है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – मनी

[/su_note]

2. हाल ही में ष्टकस भारतीय खिलाड़ी को ईएसपीएन ष्टिकइन्फो की दशक की र्नडे और टी20 टीम का कप्तान चुना गया
है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – महेंद्र स िंह धोनी

[/su_note]

 

3. तीसरे िेलो इोंष्टडया युर्ा िेल ष्टकस शहर में आयोष्टजत ष्टकए जा रहे हैं?

 

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – गुवाहाटी

[/su_note]

4. कौन सा देश प्रर्ाल ष्टभष्टियोों की रक्षा के ष्टलए ष्टर्ष्टभन्न सनस्क्रीन उत्पादोों पर प्रष्टतबोंि लगाने र्ाला दुष्टनया का पहला देश बन गया है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – पलाऊ

[/su_note]

5. र्ॉलमाटव इोंष्टडया के ष्टडप्टी सीईओ के रूप में ष्टकसे ष्टनयुक्त ष्टकया गया है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – मीर अग्रवाल

[/su_note]

6. हाल ही में, ष्टकसे कें द्रीय ररजर्व पुष्टलस बल (CRPF) का “अष्टतररक्त” प्रभार सौोंपा गया है।

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – ए ए दे वाल

[/su_note]

7. दुष्टनया का सबसे बड़ा ओपन-एयर ष्टिएटर 11-ष्टदर्सीय ‘िनु जात्रा’ ष्टकस राज्य मे शुरू हो रहा है?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – ओसिशा

[/su_note]

8. कें द्रीय ष्टर्ि मोंत्री ने घोषणा के अनुसार ष्टकस तारीि से 50 करोड़ रुपये से अष्टिक र्ाष्टषवक राजस्व र्ाले व्यर्सायोों के
ष्टलए मचेंट ष्टडस्काउोंट रेट (एमडीआर) शुल्क माफ कर ष्टदया जाएगा?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – 1 जनवरी 2020

[/su_note]

9. कें द्रीय अप्रत्यक्ष कर और सीमा शुल्क बोडव (CBIC) के अनुसार ष्टनयावतकोों को एकीकृ त माल और सेर्ा कर (IGST) ररफों ड के रूप में ष्टकतने रुपये का भुगतान ष्टकया गया है ?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर – 1,12,000 करोड़

[/su_note]

10. असम के मुख्यमोंत्री सबावनोंद सोनोर्ाल ने असम के गुर्ाहाटी में िेलो इोंष्टडया यूि गेम्स की मशाल ररले का शुभारोंभ ष्टकया। टू नावमेंट का कौन सा सोंस्करण जनर्री 2020 में आयोष्टजत ष्टकया जाएगा?

[su_note note_color=”#87CEEB” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]

उत्तर - ती रा िंस्करण

[/su_note]

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.