Chemistry Quiz Questions SSC, Railway Bank Exams 2020 (Hindi/English)

Chemistry Quiz, Questions: SSC, Railway & Bank Exams 2020-21 (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the Chemistry Section asked in the SSC CGL, Bank & Railway previous papers 2018/2017/2019 Exams. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

General Science Quiz 

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सी धातु हाइड्रोजन से कम प्रतिक्रियाशील है?

Which one of the following metals is less reactive than hydrogen?

(A) बेरियम/ Barium

(B) कॉपर/ Copper

(C) लैड/ Lead

(D) मैगनीशियम/ Magnesium

 

  1. परमाणुओं के मध्य इलैक्ट्राँन युग्मों की साझेदारी से जो बंध बनते हैं, उन्हें कहा जाता है-

The bonds formed by the partnership between the electrons couples between the atoms are called –

(A) आयनिक बंध/ Ionic bond

(B) सह संयोजक बंध/ Covalent bond

(C) उपसहसंयोजक बंध/ Co-ordinate bond

(D) उपरोक्त में से कोई नहीं/ None of the above

 

  1. लोहे से बने पदार्थ को गैल्वनीकरण द्वारा जंग लगने से बचाया जाता है। उपयोग की जाने वाली धातु है-

The substance made with Iron is protected from rusting by galvanization. The protecting metal used is

(A) सिल्वर/ Silver

(B) कॉपर/ Copper

(C) जिंक/ Zinc

(D) निकिल/ Nickel

 

  1. निम्नलिखित में से किसे क्विक लाइम के नाम से जाना जाता है?

Which among the following is known as Quick Lime?

(A) CaO

(B) CaCO2

(C) Ca(OH)2

(D) CaCl2

  1. निम्नलिखित में से कौन सा तत्व इलेक्ट्रॉनों को त्यागने की सबसे अधिक प्रवृत्ति प्रदर्शित करता है?

 Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons?

(A) फ्लोरीन/ Fluorine

(B) लीथियम/ Lithium

(C) ऑक्सीजन/ Oxygen

(D) जिंक/ Zinc

 

  1. सिरका मसाले के रूप में, और सब्जियों और अन्य खाद्य पदार्थों के अचार में उपयोग किया जाता है। सिरका का घटक क्या है?

Vinegar is used as a condiment, and in the pickling of vegetables and other foods. What is the constituent of vinegar?

(A) मेथेनोइक अम्ल/ Methanoic acid

(B) टार्ट्रिक अम्ल/ Tartric acid

(C) एथेनोइक अम्ल/ Ethanoic acid

(D) हेक्सानोइक अम्ल/ Hexanoic acid

 

  1. बुलेट प्रूफ सामग्री बनाने के लिए निम्नलिखित पॉलिमर में से किसका उपयोग किया जाता है?

Which one among the following polymers is used for making bullet-proof material?

(A) पालीएथिलीन/ Polyethylene

(B) पॉलीविनाइल सिलोक्सेन/ Polyvinyl siloxane

(C) पाली टोलूईन/ Poly toluene

(D) पॉलिएमाइड/ Polyamide

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा पदार्थ पानी में घुलने पर उष्मा का उत्पादन करता है?

Which one among the following substances evolved heat when dissolved in water?

(A) लैक्टिक अम्ल/ Lactic acid

(B) फ्रक्टोज/ Fructose

(C) बूझा चूना/ Quick lime

(D) साल्ट पीटर/ Salt peter

 

  1. स्थिर तापमान पर, किसी गैस की दी गई मात्रा के दाब और आयतन का गुणनफल स्थिर रहता है। ये है-

At constant temperature, the product of pressure and volume of a given amount of a gas is constant. This is

(A) गे-ल्यूसाँक नियम/ Gay-Lussac law

(B) चार्ल्स का नियम/ Charles’s law

(C) बॉयल का नियम/ Boyle’s law

(D) दाब का नियम/ Pressure law

 

  1. निम्नलिखित में से कौन सा तत्व धातु नहीं है?

Which of the following element is NOT a metal?

(A) एल्युमीनियम/ Aluminium

(B) फ़ॉस्फ़ोरस/ Phosphorous

(C) कैल्शियम/ Calcium

(D) पोटेशियम/ Potassium

 

ANSWERS: – 1(B) 2(A) 3(C) 4(A) 5(B) 6(C) 7(A) 8(C) 9(C) 10(B)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.