Biology Quiz Question : Cell division and Biomolecules (Hindi/English)

Here we are providing some  Important Facts related to the Cell division and Biomolecules (Hindi/English) which will be very helpful to improve your score in the GA section of SSC, Bank Exams. you will get at least 9-10 quiz questions in SSC CGL, Banking & Railway Exam in Hindi/English. Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

 

Biology Quiz Questions 

 

 

1.एक सकारात्मक और नकारात्मक रूप से चार्ज परमाणु या परमाणुओं के समूह को कहा जाता है:

A positively and negatively charged atom or group of atoms is called:

(A) नाभिक/ Nucleus

(B) आयन/ Ion

(C) यौगिक/ Compound

(D) अणु/ Molecule

ANSWERS: – 1(B)

2.पटाखों में सामान्यतः किस अधातु का उपयोग किया जाता है?

Which nonmetal is commonly used in firecrackers?

(A) हाइड्रोजन/ Hydrogen

(B) सल्फर/ Sulphur

(C) नियान/ Neon

(D) फ्लोरीन/Fluorine

Ans: 2(B) 

 

3.अमीनो एसिड का बहुलक कौन है?

Which is the polymer to amino acids?

(A) स्टार्च / Starch

(B) प्रोटीन/ Proteins

(C) सेल्यूलोज/ Cellulose

(D) रबर/ Rubber

Ans: 3(B) 

 

4.पृथ्वी की क्रस्ट में सबसे प्रचुर मात्रा में कौन सी धातु पायी जाती है?

Which metal is found in the most abundant form in the Earth’s crust?

(A) आयरन/ Iron

(B) सिलिकॉन/ Silicon

(C) कॉपर/ Copper

(D) एल्युमिनियम/ Aluminium

Ans: 4(D)

 

 

5.पौधों में वृद्धि को मापने के लिए सर जगदीश चंद्र बोस ने किस उपकरण का आविष्कार किया था?

Which tool was invented by Sir Jagdish Chandra Bose to measure growth in plants?

(A) क्रेस्कोग्राफ़/ Crescograph

(B) औक्सनोमीटर/ Auxanometer

(C) बैरोमीटर / Barometer

(D) हाइड्रोमीटर/ Hydrometer

Ans: 5(A) 

 

6.हड्डियों और दांतों में कौन सा रासायनिक पदार्थ मौजूद है।

Which chemical substance is present in bones and teeth.

(A) कैल्शियम सल्फेट/ calcium sulphate

(B) कैल्शियम क्लोराइड/calcium chloride

(C) कैल्शियम फॉस्फेट/ calcium phosphate

(D) कैल्शियम बोरेट/ calcium borate

Ans: 6(C)

 

 

7.तेलों के हाइड्रोजनीकरण में उत्प्रेरक के रूप में किस धातु का उपयोग किया जाता है?

Which metal is used as a catalyst in the hydrogenation of oils?

(A) Pb

(B) Ni

(C) Cu

(D) He

Ans: 7(B) 

 

8.आयोडीन द्वारा आयोडीन और पोटेशियम क्लोराइड के मिश्रण को कैसे अलग किया जा सकता है?

How can a mixture of iodine and potassium chloride be separated by iodine?

(A) निस्पंदन/ Filtration

(B) आसवन/ Distillation

(C) ऊध्र्वपातन/ Sublimation

(D) अवसादन/ Sedimentation

Ans: 8(C) 

 

 

9.ब्लीचिंग पाउडर में पानी मिलाने पर कौन सी गैस उत्पन्न होती है?

Which gas is produced when water is added to bleaching powder?

(A) ऑक्सीजन/ Oxygen

(B) हाइड्रोजन/ Hydrogen

(C) कार्बन डाइऑक्साइड/ Carbon dioxide

(D) क्लोरीन/ Chlorine

Ans: 9(A)

10.समान परमाणु संख्या लेकिन भिन्न परमाणु द्रव्यमान हों वे क्या कहलाते हैं?

Have similar same atomic number but different atomic masses. What are they called?

(A) आइसोमर्स/ Isomers

(B) आइसोटोप/ Isotopes

(C) एक्टिनाइड्स/ Actinides

(D) आइसोबार/ Isobars

Ans: 10(B)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.