Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2020 (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the biology section asked in the SSC CGL 2018/2017/2019/2020 Exam. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in SSC CGL Exam in Hindi/English, Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Biology Questions asked in SSC CGL 2019

 

 

    1. यौन संचारित रोग है-

Saxually transmitted disease is-

(A) ल्यूकेमिया/ Leukemia

(B) गोनोरिया/ Gonorrhoea

(C) वर्णांधता/ Colour blindness

(D) दृष्टिवैषम्य/ Astigmatism

 

  1. मुख्य रूप से, शरीर के निम्नलिखित में से किस प्रणाली पर एचआईवी का हमला होता है?

 Primarily, which one of the following systems of the body is attacked by HIV?

(A) हृदय प्रणाली/ Cardiovascular

(B) रोग प्रतिरोधकता/ Immune

(C) श्वसन/ Respiratory

(D) प्रजनन/ Reproductive

 

  1. निम्नलिखित में से कौन विटामिन C का सबसे प्रचुर स्रोत है?

Which one of the following is the richest source of Vitamin C?

(A) अमरूद/ Guava

(B) अनानास/ Pineapple

(C) संतरा/ Orange

(D) टमाटर/ Tomato

 

  1. मानव शरीर में, रक्त संचलन प्रणाली के महाधमनी में प्रवेश करता है-

In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the-

(A) बाय़ां आलिंद/ Left atrium

(B) बायां निलय/ Left ventricle

(C) दायां आलिंद/ Right atrium

(D) दायां निलय/ Right ventricle

 

  1. जीवन रक्षक हार्मोन किस ग्रंथि द्वारा स्रावित होता है

The lifesaving hormone is secreted by which gland?

(A) अधिवृक्क ग्रंथि/ Adrenal gland

(B) हाइपोथैलेमस ग्रंथि/ Hypothalamus gland

(C) पीयूष ग्रंथि/ Pituitary gland

(D) थाइरॉयड ग्रंथि/ Thyroid gland

  1. निम्नलिखित में से कौन-सा पादप हार्मोन है?

Which of the following is a plant hormone?

(A) इंसुलिन/ Insulin

(B) थायराँक्सिन/ Thyroxin

(C) एस्ट्रोजन/ Estrogen

(D) साइटोकाइनिन/ Cytokinin

    1. आर.एन.ए. में शुगर है-

The sugar in R.N.A. is-

(A) राइबोज़/ Ribose

(B) डीआक्सीराइबोज/ Deoxyribose

(C) सुक्रोज/ Sucrose

(D) लैक्टोज/ Lactose

 

  1. जीवाणु की खोज निम्नलिखित में से किसने की थी?

The bacteria were discovered by which of the following?

(A) एच.सी. यूरे/ H.C. Urey

(B) ई. हेकेल/ E. Haeckel

(C) ए. वी. ल्यूवेनहाँक/ A.V. Leeuwenhoek

(D) इवानोवस्की/ Ivanovsky

 

  1. नीचे दिया गया सबसे बड़ा अंग कौन सा है?

Which is the largest organ given below?

(A) छोटी आंत/ Small Intestine

(B) बड़ी आंत/  Large Intestine

(C) ग्रासनली/ Esophagus

(D) सभी समान है/ All are same

 

  1. हाइड्रोक्लोरिक अम्ल निम्नलिखित में से किस अंग में मौजूद होता है?

Hydrochloric acid is present in which of the following body part?

(A) छोटी आंत/ Small Intestine

(B) बड़ी आंत/ Large Intestine

(C) यकृत/ Liver

(D) आमाशय/ Stomach

 

ANSWERS: – 1(B) 2(B) 3(D) 4(B) 5(A) 6(D) 7(B) 8(C) 9(A) 10(D)

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.