Biology Questions for Railway, SSC CGL & Bank Exam 2018-2019 (Hindi/English)

We are providing the compiled a list of questions of the biology section asked in the SSC CGL 2018/2017/2019/2020 Exam. From this section, you will get at least 9-10 quiz questions in SSC CGL Exam in Hindi/English, Solve daily quizzes that will help you memorize the topics.

 

Biology Quiz Questions 2018-2019

 

 

  1. निम्नलिखित में से कौन गर्मी, ठंड के खिलाफ एक इन्सुलेटर के रूप में और शरीर में एक अवशोषक के रूप में कार्य करता है?

Which of the following acts as an insulator against heat, cold, and as a shock absorber in the body?

(A) डर्मिस/ Dermis

(B) अधिचर्म/ Epidermis

(C) सबक्यूटेनस/ Subcutaneous

(D) उपरोक्त सभी/ All of the above

 

  1. अग्न्याशय में कौन सी कोशिकाएं इंसुलिन उत्पन्न करती हैं?

Which cells in the pancreas produce insulin?

(A) बीटा कोशिकाओं द्वारा/ By Beta cells

(B) अल्फा कोशिकाओं द्वारा/ By Alpha cells

(C) डेल्टा कोशिकाओं द्वारा/ By Delta cells

(D) उपरोक्त सभी/ All of the above

 

  1. अवरोही क्रम में निम्नलिखित को व्यवस्थित करें?

Arrange the following in descending order?

(A) डुओडेनम, जेजुनम, इलियम/ Duodenum, Jejunum, Ileum

(B) इलियम, डुओडेनम, जेजुनम/ Ileum, Duodenum, Jejunum

(C) जेजुनम, इलियम, डुओडेनम/ Jejunum, Ileum, Duodenum

(D) डुओडेनम, इलियम, जेजुनम/ Duodenum, Ileum, Jejunum

 

  1. श्वेत रक्त कोशिकाओं (WBC’s) का मुख्य कार्य क्या है?

What is the main function of white blood cells (WBC’s)?

(A) ऑक्सीजन का परिवहन करना/ To transport oxygen

(B) संक्रमण से लड़ने के लिए/ To fight against infection

(C) खून का जमना/ Blood clotting

(D) रक्त को लाल रंग प्रदान करने के लिए/ To provide red colour to blood

 

  1. पोलियो का आकस्मिक जीव है

The causal organism of Polio is-

(A) कृमि/ Worm

(B) जीवाणु/ Bacteria

(C) कवक/ Fungi

(D) विषाणु/ Virus

 

  1. प्रोटीन पाचन कहाँ से शुरू होता है?

Where does protein digestion begin?

(A) ग्रासनली/ Esophagus

(B) पेट/ Stomach

(C) मलाशय/ Rectum

(D) ग्रसनी/ Pharynx

 

  1. निम्नलिखित में से किसे आनुवंशिक इंजीनियरिंग का जनक माना जाता है?

Who among the following is considered as the father of genetic engineering?

(A) फिलिप ड्रिंकर/ Philip Drinker

(B) पॉल बर्ग/ Paul Berg

(C) थॉमस एडिसन/ Thomas Addison

(D) अल्पेश पैकर्ड जूनियर/ Alpheuss Packard Jr.

 

  1. जीन शब्द का इस्तेमाल सबसे पहले किया गया था

The word gene was firstly used by-

(A) वाल्डेयर/ Waldare

(B) वाटसन/ Watson

(C) क्रिक/ Crick

(D) जोहान्सन/ Johannsen

 

  1. एक व्यक्ति जैसे जैसे बड़ा होता है, उसकी अधिकांश उपास्थियाँ अस्थियों में बदल जाता है, यह प्रक्रिया कहलाती है

As a person grows up, most of his cartilage turns into bone in a process called-

(A) आसिफिकेशन/ Ossification

(B) हीमेटोपोइसिस/ Haematopoiesis

(C) इंटरन्यूराँन/ Interneuron’s

(D) एक्रोमिगेली/ Acromegaly

  1. एक बच्चे का कंकाल ज्यादातर बना होता है

A baby’s skeleton is mostly made up of-

(A) हड्डी/ Bone

(B) उपास्थि/ Cartilage

(C) दोनों/ Both of them

(D) इनमें से कोई नहीं/ None of them

 

                                                ANSWERS: – 1(C) 2(A) 3(A) 4(B) 5(D) 6(B) 7(B) 8(D) 9(A) 10(B)

 

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.